Du är här

2017-02-15

Bra utsikter från 2:a halvåret 2017

Detta är en betald analys på uppdrag av Precise Biometrics AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Precise Biometrics (PB) har ett unikt kunnande inom algoritmer för fingeravtrycksigenkänning. Resultatet i kv4 var något lägre än väntat, men utsikterna inför 2017 var i linje med förväntan. Vi behåller vårt Öka-råd i aktien.

Precise Biometrics (PB) har arbetat med fingeravtrycksteknologi sedan 1997. De har utvecklat ett unikt kunnande i att analysera och identifiera fingeravtryck och andra typer av bilder. Det görs med egenutvecklade algoritmer för små fingeravtryckssensorer som är snabbare, kraftfullare och kräver mindre processorkraft och minne än konkurrenternas. Detta gör PB:s programvara särskilt lämpad i smartphones (idag integrerad i mer än 180 olika mobiler) och smarta kort där begränsad pro­cessorkraft är en stor utmaning.

PB har etablerat en ny kundkrets bestående av 24 sensortillverkare, med tyngdpunkt i Kina samt två IT-säkerhetsföretag inriktade på säkra betallösningar samt smarta kort. Förvärvet av amerikanska NextID Biometrics stärker PB:s erbjudande ytterligare. Vi bedömer att de nya kunderna kommer att ge väsent­ligt bättre ersättning per såld enhet än Fingerprint Cards (FPC) som varit den största kunden under 2015 och 2016. Biometri-markna­den väntas växa kraftigt de närmaste åren (mer än dubbelt så många fingeravtrycks-sensorer för mobiler 2020 som 2016). Vi förväntar oss att PB:s nya kunder tar marknads­andelar på FPC:s bekostnad. Vi har antagit PB:s marknadsandel till 15 pro­cent 2017 och 20 pro­cent 2018.

Tillväxten för PB bedömer vi i närtid ligger inom smartphones. På ett par års sikt sker en förskjutning mot surfplattor, bärbara teknik-accessoarer och smarta kort (in­bäddade produkter). PB:s andra affärsområde kring Tactivo (smart­kortläsare för mobilt bruk) lanserades 2012 och har potential att mer än dubbla sin omsättning från dagens nivåer.

Vi upprepar vår rekommendation Öka efter kv4-rapporten som även om den var något svagare än väntat gav en positiv guidning inför andra halvåret 2017. Vinstprognosen för 2017 sänker vi med cirka 8 procent och vår rikt­kurs för aktien till 4 kronor (4,30 kronor).

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.