Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-07

Aktiespararens analytikers råd: ”Kanonköp vid nästa dipp”

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 1 2019.

Med Unity är Elekta utrustat för lönsam tillväxt. Men aktien är redan vuxet värderad, anser Aktiespararens analytiker.

wysiwyg_image Efter ett finansiellt svagt år återkom tillväxt och bra lönsamhet i fjol och medicintekniska Elekta blev en börsvinnare. Till kursuppgången bidrog lanseringen av Elekta Unity som är ett unikt system som integrerar en avancerad, diagnosticerande magnetkamera med strålbehandlingssystem med hög precision.

Systemet godkändes i både Europa och, strax före årsskiftet, USA. Det har en prislapp på 8–10 miljoner dollar och innevarande år, som avslutas i april, bedöms order på drygt 20 stycken ha bärgats. Nästa år är dubbelt så många möjligt och målet om sammantaget 75 stycken, motsvarande 6 miljarder kronor, till 2020 kan överträffas.

Marknaden för strålbehandling växer med världens ökande och åldrande befolkning. Elekta är tvåa efter Varian. Tillsammans är de helt dominerande. Båda satsar på innovationer och tävlar om vem som i specifika situationer har det bästa erbjudandet, inklusive löpande service som står för över 40 procent av Elektas omsättning.

Medicinskt handlar det om allt effektivare behandling av cancern samtidigt som skador på frisk, omgärdande vävnad undviks. Mycket är på gång nu till stora delar drivet av digitaliseringen inklusive artificiell intelligens.

På Varians hemmamarknad Nordamerika har Elekta en tredjedel av sin omsättning och en marknadsandel på 24 procent. Varian är stora i Europa och i Asien där Elektas marknadsandelar är 40—50 procent.

Ekonomisk tillväxt och stor befolkning gör marknadspotentialen i Asien betydande. En tredjedel av försäljningen kommer härifrån. Elekta är marknadsledare och monterar lokalt i Kina som är den näst största marknaden efter USA. Pågående konflikt mellan västvärlden och Kina är en risk som kan komma att gynna en inhemsk uppstickare.

En stabilt växande marknad med bra lönsamhet och få aktörer är avundsvärt. Varians rörelsemarginal på 17 procent, och Elektas något lägre, indikerar att prispressen är måttlig men den finns på mogna produkter.

Elektas finansiella mål är att öka omsättningen i en takt av över 10 procent och att höja rörelseresultatet snabbare innebärande högre marginal.

De gynnsamma utsikterna har påverkat aktien som handlas till p/e 30 räknat på innevarande år. P/e-talet faller med vinsttillväxten via 25 till 22 om trenden dras ut till 2020. Det är samma nivå som för Varian som dock har ett par procent högre rörelsemarginal och visar lägre tillväxt.

Aktien är rimligt värderad såväl på egna meriter som relativt sett. Långsiktigt blir rådet att behålla och mer kortsiktigt att köpa på eventuell dipp ned mot hundralappen

Författare Dag Rolander

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.