Du är här

2016-06-01

Amasten klarar första målet

Efter de senaste förvärven överstiger nu fastighetsvärdet i Amastens portfölj två miljarder kronor. Nästa mål är att nå fyra miljarder kronor i fastighetsvärde inom tre år. Vi tycker att planen är realistisk och rekommenderar öka.

Amasten sticker ut bland de listade fastighetsbolagen med sin inriktning på hyresbostäder i kommuner med färre än 50 000 invånare. Fastighetsbeståndet är indelat i tre regioner: Norr, Mitt och Syd. Trots att dessa orter bara är medelstora ökade befolkningsmängden i alla Amastens kommuner förutom en.

Senaste större förvärvet var ett centralt fastighetsbestånd i Härnösand, till ett värde om 95 miljoner kronor. Historiskt har bolaget finansierat sig genom en kombination av banklån, preferensaktier och stamaktier. Amastens preferensaktie är ett intressant alternativ för den investerare som önskar en risknivå mellan stamaktien och ränteinstrument. Nu undersöker Amasten möjligheten att delvis finansiera framtida förvärv genom obligationer.

Amasten har en hög differens mellan direktavkastning på sina fastigheter och bolagets låneränta. Detta ger bolaget goda förutsättningar för ytterligare förvärv. Givet våra antaganden bör vinsten per aktie kunna öka med dryga 30 procent om fastighetsbeståndet dubblas, vilket också är bolagets målsättning. Detta till följd av skalfördelar.

Bolaget verkar dessutom i en nisch med relativt låg konkurrens. Samtidigt är Amasten lågt värderat jämfört med övriga börsnoterade fastighetsbolag. Sammantaget gör detta att vi ser en potential uppåt i aktien förutsatt att bolaget dubblar sitt fastighetsbestånd. Vi rekommenderar därför att öka med riktkurs 3,35 kronor.  

Författare Paul Regnell

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.