Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-11

Analys Freja eID: Imponerande ökningar för viktiga nyckeltal

Detta är en betald analys på uppdrag av Freja eID Group utförd av Analysguiden

Nyckeltal fortsätter utvecklas i rätt riktning
Freja eID redovisade en omsättning för Q1 2021 på 5,7 MSEK och ett EBIT-resultat på -11 MSEK. Ökningen av antal användare i ”öppen orderbok” har varit fortsatt god och uppgår i slutet av kvartalet till 110 000. Antal aktiva användare har ökat från 100 000 i Q4-20 till 142 000 i Q1-21. Det är imponerade ökningar och bådar gott för framtiden att användarantalet ökar i så snabb takt. Vi ser det som en nyckel att bolaget lyckas skaffa en stor användarbas. Då man når en kritisk massa av användare ökar svårigheten för en konkurrent att utmana på ett nästan exponentiellt sätt.

God potential att öka användare och motparter
Som väntat är det ett tydligt samband mellan användarantal och antal transaktioner vilket också indikerar att nya användare fortsatt aktivt använder tjänsten. Freja eID har många applikationsområden att växa inom. Vi ser speciellt ett område i det korta tidsperspektivet som kan driva både användarantalet och antal förlitande parter. Det är integrationen av vaccinationsdata där man i appen kan verifiera sin Covid-19 vaccinstatus vid bokningar av resor, evenemang och övriga tjänster som använder sig av identifiering.

Fokus på ökat användarantal för att driva kassaflödet
Omsättningsökningen för 2021 och 2022 är i princip uteslutande hänförligt till ökade intäkter inom Freja eID. Övrig försäljning ligger i princip still. Bolaget har idag en kassa om 16,9 MSEK samt 24,7 MSEK i outnyttjade krediter vilket gör att likviditeten ser bra ut för kommande år. Skulle bolaget vilja accelerera sin marknadssatsning ser vi en kapitalanskaffning som möjlig under året. Givet den goda tillväxten och utsikterna bolaget har att etablera sig som en av de ledande identifieringstjänsterna gör att vi ser en kassaförstärkning som en bra möjlighet för bolaget att satsa utan att riskera den finansiella hälsan. Bolaget har en mycket god bruttomarginal vilket gör att ökad omsättning kommer ge god vinsteffekt. Vi höjer vårt motiverade värde till 95 kr (75 kr) per aktie tack vare den goda tillväxt bolaget visar under första kvartalet i de operativa nyckeltalen. Vi noterar att bolaget fortfarande är i tidigt skede varför det är beroende av kraftig tillväxt kommande år för att nå lönsamhet.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.