Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-04

Analys MaxFastigheter: Högsta sektorarbitraget

Detta är en betald analys på uppdrag av MaxFastigheter i Sverige AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

MaxFastigheter ökar uthyrningsgraden till 92 procent och driver intressanta nybyggnadsprojekt i Karlstad och Gävle. Aktien värderas med omkring 30 procent substansrabatt. Vi höjer riktkursen till 35,10 kronor (32,00) i vårt basscenario.

MaxFastigheter är ett relativt nybildat fastighetsbolag, som inriktar sig på högavkastande fastigheter primärt inom externhandeln, men även för kontors-, samhälls- och logistikanvändning. Totalt 72 procent ligger i regionstäder med tyngdpunkt i Västerås, Eskilstuna, Norrköping och Karlstad. De fem viktigaste hyrsgästerna med långa hyresavtal är Leos Lekland, Granngården, Dollarstore, Burger King och Willys. Bolaget fokuserar på lokal närvaro för att kunna ge hyresgästerna bästa service.      

Potential i Karlstad

Bolaget växer via projekt, där på kort sikt ett kontorshus och på längre sikt fem kontorshus, kan byggas i Karlstad. Värdeökningen i färdigt skick kan bli cirka 160 miljoner kronor för samtliga fem hus, om cirka fem år. Med en ökad uthyrning av hus 2 i Karlstad från 75 till 90 procent, går bolaget nu vidare med ytterligare 10 344 kvm i en andra etapp. Därtill kommer ett handelsprojekt i Gävle för cirka 75 miljoner kronor, med en vinstpotential på cirka tio miljoner kronor.

Minskad snittränta

MaxFastigheter finansierar sig via banklån till cirka 50 procent. Därutöver emitterade bolaget ett obligationslån på 200 miljoner kronor till 6,5 procent emitterat i september 2017. Snitträntan på bolagets låneportfölj har minskat från 3,5 procent vid årsskiftet till 3,2 procent den 30 juni 2018.

Höjer riktkurs

Fastighetsbeståndet genererar ett stabilt kassaflöde. Aktien handlas till p/e 9 gånger bolagets resultat före värdeförändringar. Bolaget kan öka vinsten per aktie med 8 procent fram till mitten av år 2020 genom sin planerade expansion. Aktien värderas med omkring 30 procent substansrabatt och har det klart bästa arbitraget mellan avkastning och ränta i fastighetssektorn. Vi höjer riktkursen till 35,1 kronor (32,0) i vårt bas-scenario.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.