Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-21

Analytikern: ”Avkastning på jäsning”

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 8 2018.

Värmen gör att bryggerierna stundtals inte klarar av att möta efterfrågan. Höga värderingar gör dock att rekommendationerna blir en smula urvattnade.

wysiwyg_image

Bryggerinäringen är klassisk som praktikfall i ekonomutbildningar där betydelsen av skalfördelar i alla led ska illustreras. Det krävs inte mer personal för att sköta en stor mäskgryta än en liten. Det krävs många flaskor för att effektivt fylla distributionen till butik.

Reklam i media kostar lika mycket per minut eller sida för en liten som en stor aktör men omräknat per sejdel blir det småpengar för jätten.

Branschen har utvecklats från en situation där varje tätort eller stadsdel hade sitt eget bryggeri, till dagens läge med kostnadseffektiva elefanter som samexisterar med ett otal myror i form av mikrobryggerier som nischat sig på sätt som möjliggör höga priser och viss lönsamhet trots höga kostnader.

LÄS OCKSÅ: Analytikern: "Intressant aktie – kommer bättre läge"

Ölproduktionen inom EU översteg 40 miljarder liter i fjol. Det kanske största svenska mikrobryggeriet Oppigårds har passerat EU:s definition av mikrobryggeri, som är högst 2 miljoner liter per år, och siktar på 5 miljoner liter efter femton år i branschen. Lyckas det står Oppigård för 0,1 promille av produktionen i EU. Spendrups är 40 gånger så stort och har en marknadsandel på drygt 30 procent i Sverige.

Carlsberg, som är globalt verksamma, brygger nästan 10 miljarder liter öl per år och inräknat andra drycker, som Ramlösa, närmare 13 miljarder liter. Två tredjedelar går till Europa och en tredjedel till främst Asien.

Produkterna säljs på 150 marknader och finns alltså överallt men där bolaget är verksamt med egen organisation är strategin att vara 1:a eller 2:a i termer av marknadsandelar och att stärka dessa positioner.

Går det inte att åstadkomma med organisk tillväxt görs förvärv som i Sverige där först Falcon och därefter, 2001, Pripps, som över årtionden redan förvärvat i stort sett alla småbryggerier, köptes upp, och Carlsberg blev störst på den svenska marknaden.

MISSA INTE: Aktiespararens analytiker: "Mer att ge – köp aktien"

Sedan dess har Pripps bryggerier stängts. Fokus sattes på Falcons anläggning i Halmstad och i övrigt kommer leveranserna från Danmark.

Carlsberg handlas till p/e 21 räknat på prognosen för nästa års vinst. Det är samma nivå som för den globala marknadsledaren, med en andel på nära 30 procent, belgiska Anheuser Busch Inbev, som dock ger en bättre utdelning och en direktavkastning nära 4 procent.

Näst störst globalt är Heineken med en andel på 9 procent och som helt nyligen köpt 40 procent i CRH som är Kinas största bryggeri och i volym jämnstort, 6 procent marknads­andel, med Carlsberg.

wysiwyg_image

Kopparbergs aktie, en tidigare raket som gått mest sidledes de senaste åren men fått fart igen i sommarvärmen, är i samma bransch men spelar i en lägre division. Den lyckade lanseringen i Storbritannien av svensk cider lade för snart 20 år sedan grunden till Kopparbergs framgång och succé på börsen. Britterna svarar nu för mer än hälften av försäljningen.

Brexitomröstningen 2016 oroade naturligtvis eftersom det blev osäkert vilka villkor som skulle komma att gälla i handeln med tidigare EU-kollegor. Dessutom har trenden bland konsumenter till förmån för lokalproducerat stärkts. Kopparbergs planerar fortfarande för lokal produktion av den cider som säljs i Storbritannien.

Fruktsaften förblir svensk men produktion och tappning på flaska ska ske lokalt vilket räcker för att klassas som brittisktillverkad. En annan fördel är att valutakänsligheten minskar.

SE OCKSÅ: Analytikern: "Aktien kan vara en kul chansning"

Pundet är ungefär lika skvalpig som den svenska kronan och kursen mellan valutaparet är nu densamma som i juni 2016. För innevarande år står pundet nu 10 procent högre än samma tid i fjol och det gynnar resultatet under det andra halvåret.

Det finns dock en oro för att ett dåligt eller uteblivet brittiskt EU-avtal när utträdet formellt fullföljs till våren kommer att sänka pundet. Aktien har varit het på sommarbörsen och är upp 30 procent sedan årsskiftet.

Carlsberg och Kopparbergs handlas med ungefär samma nyckel­tal. P/e-talen ligger kring 22, rörelsemarginalerna landar runt 15 procent och företagsvärdena, nettoskuld plus börsvärden på 117 miljarder danska respektive 4,9 miljarder svenska kronor, ligger en bit över 2 gånger omsättningen.

Carlsberg är ett säkrare kort, men Kopparbergs jobbar på med att i första hand stärka sitt cidervarumärke på fler marknader. Även om det inte finns yttre tecken på att ett uppköp är i faggorna skulle det förvåna om inte Kopparbergs i slutändan blir slukat av någon av de större drakarna.

Direktavkastningen på drygt 3 procent gör också att Kopparbergs är en ganska lättdrucken, köpvärd aktie och att föredra framför Carlsberg, där smaken blir avvakta.

YTTERLIGARE LÄSNING: Korta Portföljen: Köpläge i teknikbolaget

Författare Gösta Carlberg

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.