Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-21

ASSA ABLOY: KURSPRESS KAN BERO PÅ ORO FÖR KOMMANDE KVARTAL - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Assa Abloys rapport för det tredje kvartalet överträffade analytikernas förväntningar på samtliga punkter. Trots det handlades aktien i bottenskiktet av Stockholmsbörsen OMXS30.

"Det enda jag kan tänka mig är att det finns en negativ syn på avslutningen av kvartalet och hur det kommer att påverka det fjärde kvartalet och nästa år, jag kan inte se någon annan anledning till att kursen är ner i den här omfattningen", säger vd Nico Delvaux till Nyhetsbyrån Direkt och syftar på att bolaget inte noterade någon sekventiell förbättring mellan månaderna inom det tredje kvartalet.

Bolaget har i spåren av pandemin genomfört ett antal åtgärder för att minska kostnaderna, och analytikerna har berömt bolaget för att de varit snabba ur blocken när krisen slog till. Därför var blickarna inför rapporten vända mot den organiska tillväxten som en fingervisning för takten på återhämtningen. Enligt Infronts samlade konsensus var en minskning på 6,9 procent förväntad, jämfört med -18 procent i det andra kvartalet. Det verkliga utfallet blev en nedgång på 5 procent.

"Jag skulle säga att det inte var några riktiga överraskningar, utfallet var i linje. Men vi har också betalt för att se till att det inte är några överraskningar, vi har betalt för att förutse", säger Nico Delvaux om sina egna förväntningar inför det tredje kvartalet i förhållande till resultatet.

Däremot har bolaget inte sett en gradvis återhämtning under kvartalet utan den har närmast varit konstant från juli till september, något som - beroende på tolkning - kan innebära att den gradvisa återhämtningen har avstannat.

En annan tolkning av den stabila utveckling mellan månaderna är att det togs ut mindre semesterveckor i augusti än normalt samtidigt som september hade en mindre faktureringsdag, vilket kan ha bidragit till att jämna ut försäljningen under kvartalet, resonerar vd:n.

"Analytikerna hade kanske velat se att det andra kvartalet var väldigt negativt, det tredje mindre negativt och att det fjärde skulle vara än mindre negativt, eller till och med positivt, men att våra kommentarer kan ha fått dem att tro att så inte är fallet", resonerar Nico Delvaux som dock är noga med att påpeka att det inte är hans jobb att kommentera kursrörelser.

Med den bättre än förväntade tillväxten och kostnadsbesparingar om cirka 0,6 miljarder kronor steg rörelsemarginalen till 16,2 procent, vilket var i linje med föregående år och inom bolagets finansiella målsättning. Besparingarna kommer att fortsätta under det fjärde kvartalet men att det skulle finnas en risk att det hämmar en uppväxling om återhämtningen sker snabbare än väntat tror inte Nico Delvaux.

"Det är ett positivt problem, då handlare det bara om att anställa mer folk. Det går också att driva företaget med, låt oss säga 5 procent, för låg kapacitet ett tag, vilket ger extra effektivitet, men efter ett tag måsta vi addera kapacitet igen. Men vi kommer att ha tid att anpassa oss".

När börsen öppnade steg aktien omkring 2,7 procent för att raskt vända nedåt. Under rapportpresentationen tilltog nedgången och på onsdagseftermiddagen var låsbolaget Stockholmsbörsens sämsta aktie med en nedgång på drygt 3 procent jämfört med OMXS30 som vid samma tidpunkt var ner drygt 1 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.