Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-22

AXFOOD: BRA LOGISTIKDRIFT LYFTE DAGAB-RESULTAT 3 KV - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stark tillväxt i jämförbara butiker och ett högre resultat för Dagab är de främsta förklaringarna till Axfoods resultatökning i det tredje kvartalet.

"Alla våra större koncept; Hemköp, Snabbgross, Willys, växer snabbare än marknaden. Vi har också en bra logistikdrift som syns i Dagab och det har resulterat i ett bättre resultat. Vi håller en bra fart trots utmaningar som vi fortsättningsvis har, i och med pandemin, vid bland annat Eurocash och citylägen på Hemköp", säger Axfoods vd Klas Balkow till Nyhetsbyrån Direkt.

Resultaten inom Dagab var det som stack ut mest även jämfört med analytikernas snittförväntningar. Dagabs rörelseresultat var 246 miljoner kronor tredje kvartalet (182), vilket var 22 procent högre än vad analytikerna hade räknat med, enligt Infront.

Ökningen av rörelseresultatet för Dagab förklaras främst av den positiva försäljningsutvecklingen, god effektivitet, en positiv valutaeffekt från en stark svensk krona samt av att jämförelseperioden belastades av kostnader relaterade till e-handelslogistiken i Stockholm.

Kommer högre effektivitet fortsätta att gynna Dagab?

"Det är vår ambition. Men detta kvartalet har vi några positiva engångseffekter som påverkar, som en stark svensk krona och att vi förra året påverkades av stora investeringar i lagret i Årsta", säger Klas Balkow.

Axfood-gruppens butiksomsättningstillväxt var 7,6 procent under det tredje kvartalet och för jämförbara butiker var ökningen 5,9 procent.

Kommer den trenden att hålla i sig?

"Vi är fortfarande inne i den här exceptionella tiden och det är svårt att sia om utvecklingen framöver. Vi tycker att vi är väl positionerade vad gäller Willys, men man kan också konstatera att vi har ett lägre inflationstryck nu än under förra halvåret", säger Klas Balkow.

För helåret 2020 upprepar Axfood sin investeringsprognos om 0,9-1,0 miljarder kronor. En investeringsprognos för 2021 kommer i Axfoods bokslut och Klas Balkow kommenterar att bolaget har en hyggligt stabil investeringsnivå i butikerna men poängterar att det också kommer investeringar i det nya logistikcentret i Årsta.

"Det blir en högre investeringsnivå nästa år än i år", konstaterar han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.