Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-27

BANK: EU UNDVIKER STOR HÖJNING AV KAPITALKRAV I BASEL 3

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen undviker en betydande höjning av kapitalkraven för banker i sitt förslag som ska införa den internationella Basel 3-överenskommelsen.

Det sade kommissionens vice ordförande för ekonomin Valdis Dombrovskis när han presenterade kommissionens förslag på onsdagen.

"Vi inför Basel 3 genom att ta hänsyn till särdrag i EU:s banksektor. Dagens paket kommer att göra EU:s banksektor starkare och ge stöd till återhämtningen och den gröna och digitala omställningen", sade han.

Bland EU:s särdrag finns viljan att stödja utlåning till småföretag och en lägre risk för EU:s bolånemarknad jämfört med USA:s, sade Valdis Dombrovskis.

Ett syfte med förslaget är att bankers intermodeller för att beräkna kapitalkraven inte ska underskatta riskerna. Det ska också göra det lättare att jämföra riskbaserade kapitaltäckningskvoter mellan banker.

Samtidigt ska den administrativa bördan för att uppfylla kraven minska, utan att tillsynsnormerna mjukas upp.

På klimatområdet måste banker nu systematiskt identifiera och hantera klimatrisker och sociala risker.

Vidare ska tillsynen stärkas med nya befogenheter för tillsynsmyndigheterna.

Som svar på WireCard-skandalen stärks tillsynen över fintechbolag, inklusive bankers dotterbolag.

"Vi har dragit lärdomar av dessa katastrofer", sade Mairead McGuinness, EU:s finansmarknadskommissionär vid samma presskonferens.

Kommissionens lagförslag ska nu behandlas i vanlig ordning av Europaparlamentet och ministerrådet.
Författare Direkt-SE