Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-16

BÖRSEN: ÅTERHÄMNTNING MED CYKLISKT I TOPP, OMXS30 +2,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte vid lunchtid på tisdagen att avancera. Riskviljan gynnades av måndagens besked från USA att centralbanken ämnar köpa obligationer i individuella företag.

Strax före klockan 12.15 var storbolagsindexet OMXS30 upp 2,5 procent till 1.657. Aktier för 8,7 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var tyska DAX upp 3,1 procent, samtidigt som franska CAC40 avancerade 2,5 procent.

"Storleken och takten i Feds balansräkningsexpansion är något som kommer att lägga ett golv under globala aktiemarknader", sade Stephen Gallo, BMO Capital Markets chef för europeisk valutastrategi, på Bloomberg TV rörande centralbankens nya tilltag.

Det var fortsatt cykliskt i täten på OMXS30. Volvo, vilka blev höjda till övervikt av JP Morgan, var upp 5,5 procent. Banken anser ledande indikatorer pekar på svaghet i närtid, men att bolagets exekvering har gjort det förtjänt av en högre multipel.

Bland andra cykliska bolag som agerade draglok återfanns Alfa Laval och SSAB som handlades upp 5,5 respektive 5,7 procent.

Ett annat vinnarkort var Kinnevik som kommer att bjuda ägarna på en extrautdelning om 7 kronor efter en försäljning av 11 miljoner aktier i det största innehavet Zalando.

DNB Markets höjde riktkursen för investmentbolaget till 265 kronor och rekommendationen köp upprepades. Analytikern anser att bolaget visar klarhet kring investmentbolagets skifte till en portfölj med fler tillväxttillgångar, en bild som stärks av minskad exponering mot Zalando. Kinnevik-aktien var upp 5,4 procent.

Bland de aktier som gick sämre än index fanns föregående dagars defensiva vinnare när fokus flyttades från efterfrågeoro, till följd av stigande coronafall i USA och Kina, till stimulanspaketen. Värst i klassen var Swedish Match som backade 1,0 procent.

Sämre än index gick även SEB och Swedbank som enligt SVT-nyheter har möjliggjort för ett bedrägerinätverk i Baltikum att lura europeiska investerare och småsparare på upp till 300 miljoner kronor. SEB och Swedbank var upp 0,2 och 1,1 procent.

USA kommer att ändra inhemska bolags förbud mot att göra affärer med Ericssons konkurrent Huawei. Bolag kommer nu tillåtas samarbete med det kinesiska telekombolaget kring standarder för 5G-nät. Ericsson var upp, om än sämre än index, med 1,9 procent.

Den finländska konkurrenten Nokia har fått en order från kinesiska internetjättarna Tencent och Baidu. Aktien steg något efter beskedet och var i skrivande stund upp 3,1 procent.

Forskningsbolaget Immunicum har fått resultaten från fas 1/2-studien med kancerläkemedelskandidaten ilixadencel publicerade i den vetenskapliga tidskriften Danser Immunology. Studien visade att ilixadencel i kombination med olika läkemedel hade en gynnsam säkerhetsprofil. Aktien var upp 2,6 procent.

I skogssektorn har Kepler Cheuvreux gått igenom Holmen och Stora Enso och justerat ned sin rekommendation för Holmen till behåll med oförändrad riktkurs. Holmens aktie var upp 3,0 procent. Stora Enso fick höjd riktkurs till 14:50 euro (13:50) och steg 3,9 procent.

Sinch aviserade en riktad nyemission efter börsens stängning i måndags som slutade med att bolaget kommer att tillföras cirka 700 miljoner kronor. Teckningskursen landade på 665 kronor, motsvarande en rabatt om 3,6 procent. Bolaget utvärderar dessutom löpande förvärvsmöjligheter, heter det. Aktien adderade 2,3 procent till måndagens uppgång på dryga 10 procent efter att bolaget förvärvat det indiska bolaget ACL. Sedan årsskiftet har Sinchs aktie rusat cirka 150 procent.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 tisdagen den 16 juni

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.