Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-03

BÖRSEN: FORTSATT UPPGÅNG, OBÖNHÖRLIG KRASCH I SAS, OMXS30 +1,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade i dur på tisdagen, som är valdag i USA. Rapportsäsongen fortsatte således jämte en rubrikskörd riktad främst mot ett valresultat som tidigast på onsdagsmorgonen svensk tid. SAS-ägare mötte på tisdagsöppningen den obönhörliga kursreaktionen när nyemitterade aktier slutligen handlades som stamaktier.

Stockholmsbörsen handlades upp med 1,2 procent efter omkring 45 minuters handel, med ett tydligt positivt stämningsläge för konjunkturberoende aktier. I täten för OMXS30 gick Boliden, SSAB och Volvo, medan de mer defensivt konjunkturoberoende spelarna Essity och Swedish Match handlades i botten som enda bolag på minus.

SAS aktie sjönk med 33 procent i den inledande handeln på tisdagen, som var första dag för ordinarie handel med de nya stamaktier som emitterats för att undsätta bolaget från pandemiorsakad kollaps. Antalet handlade aktier är nu 7,3 miljarder efter en utspädning med 95 procent från tidigare antalet aktier om 383 miljoner.

En annan notabel men förklarlig kurssättning var Qliro, som sjönk med 47 procent första handelsdagen utan rätt till utdelning av teckningsrätter för nya aktier i CDON.

Rapportsäsongen rullade vidare under morgonen, där Scandic var en av de tyngsta pjäserna. Hotellbolagets ebitda-resultat var 90 miljoner kronor, klart bättre än Infronts analytikerkonsensus på -280 miljoner kronor. Aktien sjönk dock med över 4 procent.

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt tryckte vd Jens Mathiesen på att tredje kvartalet var mycket bättre än det föregående, men att det fortsatt är långt ifrån normalläge. Det kommer ta längre tid innan krisen går att betrakta i backspegeln än tidigare bedömning, enligt Jens Mathiesen.

SBB tillhörde de absoluta vinnarna i öppningen efter färskt delårsresultat. Förvaltningsresultat, driftsöverskott och hyresintäkter var samtliga mer än dubblade i tredje kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Aktien steg med 6, procent.

Kursrusaren Sinchs bruttomarginal kom in något svagare än väntat, men omsättningen rapporterades 10 procent bättre än Infronts estimat och bruttoresultatet översteg således förväntningarna. Aktien tillhörde vinnarna och steg 5 procent.

Taktätningsbolaget Nordic Waterproofings var en annan vinnare. Resultatet steg med 20 miljoner till 98 miljoner i tredje kvartalet, och rörelseresultatet steg till 133 miljoner (109) på samtidig förbättrad rörelsemarginal. Aktien handlades upp med 7 procent.

Ytterligare en rapportvinnare var kontraktstillverkaren Hanza, med ett resultat efter skatt på 6,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (0,9). Aktien steg med 13 procent.

Bland OMXS30-bolagen inkommer Securitas med rapport klockan 13.

Adapteo steg 5 procent efter en höjning hos Handelsbanken Capital Markets till köp från behåll. Banken har även höjt Arjo till köp från behåll. Arjo handlades upp med 3 procent.

På tisdagen var det också handelspremiär för life science-bolaget Prostatype Genomics på Nasdaq First North. Inför noteringen gjorde bolaget en unitemission som tecknades till 207 procent. För teckningskursen 9:65 kronor erhölls en aktie och en teckningsoption. Sammantaget sjönk bolagets kurs med 10 procent.


Bild: OMXS30 tisdagen den 3 november

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.