Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-19

BÖRSEN: INLEDANDE UPPGÅNG RADERADES UT, OMXS30 OFÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde uppåt på tisdagen. Vid lunchtid hade dock uppgången raderats ut. Storbankerna gick framåt med Swedbank i täten för uppgången.

Vid 13-tiden var storbolagsindex OMXS30 oförändrat vid nivån 1.962 och aktier för 8,4 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. På de ledande Europabörserna var indexförändringarna överlag små på den positiva sidan.

Swedbank toppade vinnarlistan inom storbolagsindex med en uppgång på knappt 2,5 procent. Banken meddelade på måndagskvällen att den föreslår en utdelning om 4:35 kronor per aktie för 2019. Även de andra storbankerna på Stockholmsbörsen gick starkt i inledningen. Handelsbanken och SEB steg omkring 1,5 procent vardera medan Nordea endast var upp 0,2 procent.

I toppen bland vinnarna fanns också Telia upp 2 procent. Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation för Telia till köp från behåll. Enligt analytiker väntas teleoperatören presentera ett större kostnadssänkningsprogram i samband med sin investeraruppdatering i samband med bokslutet för 2020 som släpps den 29 januari.

På motsatta sidan backade Atlas Copco, Kinnevik och SCA med 1,3 procent vardera.

SSAB, som gick starkt på måndagen, fortsatte upp med runt 7 procent.

Den digitala magasintjänsten Readly handlades upp knappt 8 procent efter beskedet att det tyska storförlaget Axel Springer kommer att utöka sitt partnerskap med Readly och lägga till de tre dagstidningarna B.Z, Die Welt och Bild i Readlys tjänst.

Teknikföretaget Mycronic gick åt andra hållet med ett kurstapp på lite mer än 5 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation för Mycronic till behåll från köp.

Bonava klättrade vidare uppåt med nästan 2,5 procent efter måndagens omvända vinstvarning. Bostadsutvecklarens aktie har fått ett flertal höjda riktkurser efter beskedet från bland annat Carnegie, Kepler Cheuvreux och DNB.

Nätmäklaren Avanza som är ett av de första bolagen ut att släppa sitt bokslut för 2020 på torsdag avancerade med cirka 1,5 procent.

First North-bolagen Optifreeze och Arc Aromas har beslutat att gå ihop. Fusionen kommer att ske genom att Arc Aroma absorberas av Optifreeze. Den senare sjönk över 6 procent och Arc Aroma backade drygt 10 procent.

Stenhus Fastigheter, som gjorde First North-debut i november har köpt en fastighetsportfölj till ett värde av 496 miljoner kronor. En del av köpeskillingen betalas genom en riktad nyemission till säljaren Ryk Group till teckningskurs 13 kronor. Aktien avancerade 11 procent till 14:58 kronor.

Hemcheck klättrade 3,5 procent till 5:20 kronor. Bolaget har gjort en riktad emission om cirka 15 miljoner kronor till teckningskurs 4:20 kronor.

Det Trollhättanbaserade företaget Ellwee, som utvecklar, tillverkar och säljer fyrhjuliga eldrivna flerfunktionsfordon, avancerade runt 20 procent i tisdagens debut på handelsplattformen Nasdaq First North. Uppgången avtog därmed något jämfört med i den tidiga handeln


Graf: OMXS30 tisdagen den 19 januari

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.