Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-01

BÖRSEN: MINSKAD RÄNTEORO INDIKERAR POSITIV START PÅ VECKAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska långräntorna har vänt nedåt och den ränteoro som skakade börserna förra veckan tycks har mildrats något. Oncopeptides har fått FDA-godkännande medan Bonesupport har fått ett negativt besked från samma myndighet.

Vid klockan 8.45 indikerade förhandeln hos IG-Markets en uppgång i området kring 0,8 procent för Stockholmsbörsen. De europeiska terminerna var vid samma tid upp mellan 0,8-1,0 procent. De asiatiska börserna och oljepriset har stigit under natten, och i USA pekade terminerna upp.

Oncopeptides fick på fredagen villkorat godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i USA för melflufen. Inom cirka två veckor räknar bolaget med att ha det färdiga läkemedlet Pepaxto på distributionscentraler och apotek i USA. Efter beskedet höjde SEB sin rekommendation till 210 kronor (184) med upprepad köprekommendation.

Dystrare besked fick Bonesupport. FDA kräver att Bonesupport inlämnar ytterligare data och förtydliganden innan de kommer ta ställning till bolagets Denovo-ansökan för Cerament G vid behandling av beninfektion. Redeye bedömer att förseningen kommer att medföra en initial kursnedgång på 20-30 procent.

Entain har höjt budet på Enlabs från 40 kronor per aktie till 53 kronor per aktie. Budet kommer inte att höjas ytterligare. Budkommitté, som rekommenderade det förra budet, har informerat Entain att den kommer rekommendera aktieägarna att acceptera det höjda budet. Enlabs stängde på fredagen vid 44:70 kronor.

Fingerprint Cards intäkter det första kvartalet 2021 väntas ligga i intervallet 310-350 miljoner kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Det första kvartalet 2020 nådde Fingerprint intäkter på 310 miljoner kronor.

Forskningsbolaget Oasmia har köpt de globala rättigheterna till Cantrixil från australiensiska Kazia Therapeutics vid behandling av äggstockscancer. Betalning sker i form av en första utbetalning om motsvarande 33 miljoner kronor samt milstolpsbetalningar om upp till motsvarande cirka 353 miljoner kronor plus royalty på eventuell försäljning.

Kindred kommer att påbörja utnyttjandet av det återköpsmandat som erhölls på extra bolagstämman i juni 2020. Återköpen kommer att genomföras mellan den 1 mars och 30 april och omfattar upp till 190 miljoner kronor.

På måndagen är det handelspremiär på handelsplattformen Nasdaq First North för det Umeå-baserade forskningsföretaget Lipigon Pharmaceuticals som utvecklar läkemedel för sjukdomar orsakade av rubbningar i kroppens hantering av fetter. Den unitemission på 50 miljoner kronor som bolaget gjorde inför noteringen tecknades till 479 procent. En tv-intervju med Lipigons vd Stefan K Nilsson kan ses här


Rapporter i urval:

* Africa Oils nettoresultat uppgick till 79,8 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2020 (-146). Bolaget spår en WI-produktion (Working Interest) om i snitt 24.000-28.000 fat oljeekvivalenter per dag för 2021. För 2020 var den senast givna prognosen 28,5 tusen fat oljeekvivalenter per dag.

* Anoto redovisar ett resultat efter skatt på -48,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (-25,3). Försäljningen ökade däremot med 30 procent jämfört med tredje kvartalet.


Morgonens rekommendationer:

* Pareto Securities höjer sin rekommendation för Lundbergs till behåll från sälj. Riktkursen höjs till 418 från 383 kronor. Aktien stängde på 420:20 kronor i fredags.

* Börsveckan rekommenderar köp i Ferronordic, Boliden och Bonesupport i den senaste utgåvan av tidningen. Rådet blir dock avvakta i Cint, MGI och Metacon.

* Dagens industri rekommenderar under vinjetten veckans aktie köp för Mekonomen.

* Kopparbergs bokslut över pandemiåret 2020 fick kalla handen av aktiemarknaden, men nu är alltför mycket negativt inprisat i aktien, skriver Affärsvärlden på söndagen och delar ut en köprekommendation.
Författare Direkt-SE