Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-19

BÖRSEN: SJUNKER YTTERLIGARE MED OMVÄRLDEN, OMXS30 -2,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen försvagades ytterligare efter lunchtid på måndagen och backade i likhet med de ledande Europabörserna när oro kring spridningen av deltavarianten av covid-19 fortsatte att oroa marknaden.

Klockan 14.40 hade OMXS30-index sjunkit 2,2 procent till 2.288. Aktier för 12,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Frankfurt sjönk DAX-indexet 2,9 procent medan CAC40 i Paris handlades ned 2,4 procent.

I eftermiddag väntas även USA-börserna inleda handelsveckan ned.

Assa Abloy rapporterade ett rörelseresultat på 3.589 miljoner kronor för det andra kvartalet, vilket var 3 procent högre än väntat enligt Infronts analytikersammanställning. Även låsbolagets omsättning överträffade konsensus, men aktien sjönk 1,2 procent i det sura börsklimatet.

Inga bolag fanns på plus inom OMXS30. Sandvik tappade dock bara 0,2 procent med stöd av höjd rekommendation till köp av DNB Markets. Även Electrolux gick bättre än index och backade 1,0 procent efter fredagskvällens statistik från branschorganisationen AHAM som visade att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA steg 25 procent i andra kvartalet.

Svagast bland storbolagen var Sinch som säljstämplades av Handelsbanken och föll 5,7 procent. Några bolag som backade drygt 3 procent var Boliden, Getinge och H&M.

Köksbolaget Nobia tappade 9 procent efter att ha kommit med kvartalsrapport där siffrorna var ungefär som väntat.

"Vi förväntar oss att konsumentförsäljningen normaliseras under tredje kvartalet, givet att det inte blir någon ytterligare nedstängning, medan vi förväntar oss att segmenten för allmännyttiga bostäder och Londons fastighetsmarknad tar längre tid att återhämta sig", uppgav vd Jon Sintorn.

Indutrades rapport var klart starkare än väntat med en omsättning som överträffade analytikersnittet med 5 procent och ett ebita-resultat som var 15 procent över förväntan. Teknik- och industrikoncernens vd Bo Annvik skrev att han räknar med att efterfrågan kvarstår på nuvarande goda nivå. Aktien trotsade den allmänna nedgången och stärktes 4 procent.

Nanosatellitbolaget Gomspace redovisade minskad förlust och ökad omsättning för det andra kvartalet, samtidigt som bolagets orderingång flerfaldigades till nästan 200 miljoner kronor. Aktien öppnade positivt men tappade snabbt farten och var ned 4 procent på eftermiddagen.

Energiteknikbolaget Climeon föll 12 procent efter att närapå ha halverat sin omsättning under det andra kvartalet, samtidigt som rörelseresultatet försämrades till -45 miljoner kronor (-36). Bolaget justerade nyligen ned sin orderbok.

Oljealliansen Opec+ beslut i söndags om att öka oljeproduktionen med 400.000 fat om dagen, till följd av ökad efterfrågan och att priserna skenat iväg, fick flera oljebolag att retirera. Lundin Energy sjönk 5 procent, IPC 7 procent och Enquest 6 procent.

ISR, som utvecklar inhalationsvaccin mot covid-19, har tecknat ett investeringsavtal med Singapore Resources Development som innebär att Singapore Resources investerar totalt 6,85 miljoner euro mot ett totalt ägande på drygt 29 procent i ett dotterbolag som ska sättas upp för ändamålet. ISR-aktien svarade med att stiga 9 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 19 juli

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.