Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-01

BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA MED SMÅ FÖRÄNDRINGAR EFTER HELGSTÄNGT USA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen med små förändringar. Ingen vägledning kommer från USA-börserna som var helgstängda på måndagen i likhet med Londonbörsen. Utvecklingen på Asienbörserna var blandad under morgonen när investerarna höll ögonen på de kinesiska inköpschefsindexen för industrin som kom in marginellt över analytikernas förväntansbild.

Indexet OMXS30 med de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen väntas enligt IG Markets förhandel öppna marginellt upp efter måndagens indexnedgång på 0,6 procent till nivån 2.242.

De ledande Europabörserna väntas inleda dagen något upp med terminsnoteringar i Frankfurt och Paris på 0,4 respektive 0,2 procent högre.

Brent-oljepriset har på morgonen tagit sig över 70-dollarstrecket.

Nokia har tecknat patentlicensavtal med Daimler som innebär att Daimler får använda Nokias mobiltelekomteknik och att Nokia får betalt för det. Partnerna har även kommit överens om att förlika i alla pågående rättsliga tvister mellan dem.

Beträffande banksektorn kan noteras att Finansinspektionen anser att den expansiva politiken behöver normaliseras gradvis. Det kontracykliska buffertvärdet kommer att höjas steg för steg och pausen i amorteringskravet kommer att avslutas som planerat. Samtidigt uppger myndigheten att den nuvarande rekommendationen om återhållsamhet vid aktieutdelningar och aktieåterköp som gäller till september 2021 för banker inte ser ut att behöva förlängas.

Det danska auktionshuset Lauritz.com, vars aktie handlas på Nasdaq First North i Stockholm, redovisade på morgonen ett kvartalsresultat efter skatt på -1,0 miljoner danska kronor för den kvarvarande verksamheten. Auktionsomsättningen steg från 95 till 115 miljoner danska kronor. Bolaget upprepar sina helårsutsikter.

Kepler Cheuvreux har höjt rekommendationen för Atlas Copco till behåll från minska och justerat upp riktkursen till 470 från 381 kronor.

RBC Capital Markets har höjt sin riktkurs för Hansa Biopharma från 287 till 323 kronor med upprepad outperfor-rekommendation, alltså en slags köprekommendation.

SEB Equities rekommendation för Norwegian har höjts till köp från behåll med en riktkurs på 16 norska kronor. Aktien stängde på 11:30 norska kronor föregående handelsdag.

"Vi ser att företagets strategi att fokusera på sitt kärnområde i Norden är rätt. Varumärkeskännedomen i Norden är stark och konkurrensen är mycket svagare än på europeiska marknader", skriver SEB.
Författare Direkt-SE