Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-31

GHP gasar och bromsar

Detta är en betald analys på uppdrag av GHP Specialty Care utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Den svaga resultattrenden mattades men GHP visade en mindre förlust under 3 kv. 2017. Effektiviseringsåtgärder, satsningar på försäkringsmarknaden och internationell expansion ger hopp om en återhämtning på litet sikt. 

GHP Specialty Care är en jämförelsevis liten spelare på den svenska vårdmark­naden i skuggan av Capio och Aleris. Genom höga behandlings­volymer inom utvalda specialist­områden tillhandahåller bolaget effektiv vård av hög kvalitet. Strategin har resulterat i förbättrad lön­samhet de senaste åren. Under 2017 har dock bolaget haft mot­vind i form av ofördelaktig intäkts- och kostnads­utveckling i syn­nerhet under andra kvartalet, som förstärktes av negativa kalender­effekter.

Bolaget har under tredje kvartalet börjat införa kostnadsbesparing­ar för huvudkontoret och utvalda kliniker. Under sommaren såldes förlust­enheter i Danmark och Finland. En satsning på ett fördjupat samarbete med för­säkringsbolag kan också ge stöd. Tillsammans med goda utsikter för den internationella verksamheten talar det för en successiv åter­hämtning framöver.

Aktörerna på den svenska vård­marknaden lever med pris­press och stigande lönekostnader. GHP vill balansera detta genom en hög andel intäkter från sjukvårds­försäkringar och expan­sion i Mellanöstern. Den svenska politiska debatt­en om att begränsa vinster för privata aktörer i välfärds­sektorer, liksom att beskatta sjukvårds­försäkringar, skapar osäkerhet men vi bedömer att risken för GHP begränsas av det ökande behovet av effektiv vård.

Resultatet för 3 kv. var sämre än våra förväntningar men säsongs­variationer gör rapporten svår­tolkad. Samtidigt som besparingar genomförs är rekryteringstakten högre än vi räknat med vilket ger potential om och när GHP hittar rätt i balansen. På kort sikt är visibiliteten begränsad, men blickar vi längre fram finns bra expansions­möjligheter såväl organiskt som via förvärv. Vi sänker riktkursen marginellt till 10,2 kronor (10,3).

Författare Niklas Elmhammer

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.