Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-12

INVESTOR: PATRICIA SÄLJER MASTTILLGÅNGAR, FÅR 5 MDR KR (NY)

(Tillägg: de två sista styckena)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Patricia Industries, en del av investmentbolaget Investor, har kommit överens om att avyttra sin 40-procentiga ägarandel av operatören Tre Skandinaviens master och masttillgångar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Avyttringen sker genom att Patricia Industries för över sin andel av Tre Skandinaviens master och masttillgångar till CKH Networks, en operatör av CK Hutchisons europeiska master och masttillgångar verksam i flera länder, däribland Sverige.

Patricia Industries deltar även i avyttringen av CKH Networks för 10 miljarder euro till Cellnex, en europeisk oberoende operatör av trådlös telekominfrastruktur. Andelen av avyttringslikviden hänförlig till Patricia Industries uppgår till 5 procent, det vill säga cirka 5 miljarder kronor.

"Det här är en värdeskapande transaktion som ytterligare stärker vår balansräkning", säger Investor vd Johan Forssell.

Christian Cederholm, en av cheferna för Patricia Industries, uppger att man har funnit ett bra och fokuserat hem för mastverksamheten.

"Transaktionen är värdeskapande samtidigt som Tre Skandinavien kan fokusera på sin kärnverksamhet att erbjuda kunder högkvalitativa mobiltjänster. Tre Skandinavien kommer att fortsätta att investera i sina nätverk och tjänster, säger han.

Som en följd av avyttringen kommer Tre Skandinavien att ingå ett serviceavtal med Cellnex gällande nyttjandet av de avyttrade masterna.

Transaktionen förväntas slutföras efter myndighetsgodkännande och per land under 2021, uppger Investor.

Operatören Tre Skandinavien levererar mobila röst- och bredbandstjänster i Sverige och Danmark. CK Hutchison äger 60 procent medan Investor äger 40 procent av bolaget.

Tre är en av de fyra stora operatörer som har tillstånd att delta i de kommande 5G-auktionerna i Sverige, auktioner som nyligen senarelades med anledning av telekombolaget Huaweis överklagande av myndighetsbeslutet som utesluta det kinesiska bolaget från det framtida svenska 5G-nätet.

Spanska Cellnex betalar dels omkring 8,6 miljarder euro i kontanter medan återstående del av köpeskillingen på 10 miljarder euro betalas med Cellnex-aktier. Hitchison väntas äga omkring 5 procent av Cellnex efter transaktionen.

Sammantaget avser transaktionen 24.600 master i Österrike, Danmark, Irland, Italien, Storbritannien och Sverige.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.