Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-13

Kommentar Addlife: Fortsatt stark tillväxt

Detta är en betald analys på uppdrag av AddLife AB utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Addlife levererade ett första kvartal med mycket stark tillväxt, i huvudsak via förvärv, men även den organiska tillväxten var godkänd. 

Addlife är en förvärvsintensiv koncern med fokus på medicinsk teknik inom sjukvård och laboratorier. Verksamheten har historiskt bedrivits inom Norden, men har från och med i år också en stark östeuropeisk bas.

Stark tillväxt

Försäljningstillväxten för det första kvartalet var hela 41 procent, varav 37 procent enheter kommer vi förvärv av österrikiska Biomedica, som finns med under hela första kvartalet. Tillväxten exklusive förvärv, den organiska tillväxten, blev 4 procent, vilket visar att den underliggande efterfrågan fortsätter att vara god.

Starkt i Sverige

Den svenska marknaden uppvisar en fortsatt god efterfrågan och försäljningen ökar både till sjukvården och laboratorierna. Även i Danmark är utvecklingen positiv, efter att tidigare varit pressad. Det är försäljningen till läkemedelsbolagen som vänt upp. 

Finland svagt

Däremot är utvecklingen i Finland sämre. Den sedan flera år diskuterade hälso- och sjukvårdsreformen lades på is efter rikdsdagsvalet. Det skapar osäkerhet och påverkade branschen redan före valet. Första kvartalet var därför svagare än förra året.

Nyförvärv levererar

Nyförvärvade Biomedica uppvisar en stabil tillväxt. Särskilt bra utvecklas Polen och Ungern, medan övriga marknader inom Biomedica ökar i takt med den generella tillväxten.

Dämpad marginal

Rörelseresultatet (EBITA) steg 22 procent, men eftersom försäljningen steg 41 procent innebar det en nedgång i rörelsemarginalen till 8,3 procent, från förra årets 9,6 procent. Marginalen på de nyförvärvade marknaderna är generellt lägre. Inom affärsområde Labtech (60 procent av koncernen) blev rörelsemarginalen 10,3 procent, en nedgång från 11,2 procent förra året. Inom affärsområde Medtech blev marginalen 6,5 procent, vilket var en nedgång från 8,4 procent förra året.

Motiverat värde

Vi har ett motiverat värde på Addlife på 260 kronor per aktie. Vi återkommer med en fördjupad analys då vi även utvärderar detta riktvärde. 

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.