Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-17

Kommentar Addlife: Tillväxten fortsatt hög

Detta är en betald analys på uppdrag av AddLife AB utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Addlife levererade ett andra kvartal med fortsatt mycket stark tillväxt, i allt väsentligt via förvärv. Ytterligare ett större förvärv har integrerats under kvartalet. 

Addlife är en förvärvsintensiv koncern med fokus på medicinsk teknik inom sjukvård och laboratorier. Verksamheten har historiskt bedrivits inom Norden, men har från och med 2019 också en stark Österrikisk och östeuropeisk bas.

Stark tillväxt

Försäljningstillväxten för det andra kvartalet var 36 procent, varav 32 procentenheter kommer vi förvärv av österrikiska Biomedica (inkluderas under hela perioden) och delar av Wellspect Health Care (inkluderas under två månader). Tillväxten exklusive förvärv, den organiska tillväxten, blev 2 procent, vilket var något lägre än de 4 procent som redovisades under det första kvartalet. Bolaget förklarar dämpningen med kalendereffekter hänförliga till påskhelgen. 

Starkt i Sverige och Danmark

Även detta kvartal uppvisar den svenska marknaden en fortsatt god efterfrågan. Försäljningen ökar både till sjukvården och laboratorierna. Detsamma gäller i Danmark, efter vändningen under första kvartalet. Försäljningen inom flera av kundsegmenten har nu vänt upp, medan det i första kvartalet främst var läkemedelsbolagen. 

Finland svagt, Norge varierat

Däremot fortsätter utvecklingen i Finland att vara dämpad. Den sedan flera år diskuterade hälso- och sjukvårdsreformen har nu aviserats i något förändrat skick. Det har skapat förlängd osäkerhet hos kunderna, vilket fortsatt att dämpa efterfrågan. Norge uppvisar en mer varierad bild, med något svagare instrumentförsäljning till laboratorierna, medan sjuk-/hemvården utvecklas positivt, särskilt inom området välfärdsteknologi.

Nyförvärven når förväntan

Nyförvärven uppvisar en tillväxt i nivå med bolagets förväntan, med en särskilt god utveckling i Tjeckien och Rumänien, medan Österrike redovisar en något svagare utveckling, vilket beror på förskjutningar inom projekt för kliniska IT-lösningar. Addlifes egna produkter till främst Benelux, USA och Kina uppvisar en tillväxt som överstiger nivån på övriga marknader. 

Dämpad vinsttillväxt

Rörelseresultatet (EBITA) steg med 6 procent, jämfört med 22 procent i förra kvartalet, samtidigt som rörelsemarginalen blev 8,1 procent, mot 8,3 procent i förra kvartalet. Marginalen på de nyförvärvade europeiska marknaderna är generellt lägre, vilket gör att förra årets marginal i det andra kvartalet låg högre, på 10,1 procent. Däremot är effekten på marginalen från den nya redovisningsstandarden IFRS16 marginell.

Dämpat inom Labtech, lyft i Medtech

Inom affärsområde Labtech (55 procent av koncernens omsättning) minskade rörelseresultatet i det andra kvartalet med 5 procent och rörelsemarginalen uppgick till 8,3 procent, mot 10,3 procent under första kvartalet och 11,2 procent för ett år sedan. Inom affärsområde Medtech steg rörelseresultatet med 22 procent och rörelsemarginalen blev 8,1 procent, vilket var en uppgång från 6,5 procent i första kvartalet, men en nedgång från 9,7 procent för ett år sedan. 

Motiverat värde

Vi har ett motiverat värde på Addlife på 260 kronor per aktie. Vi återkommer med en fördjupad analys då vi även utvärderar detta riktvärde. 

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.