Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-21

Kommentar SolTech: Förvärvar och adderar värden

Detta är en betald analys på uppdrag av SolTech Energy Sweden AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Sedan årsskiftet har SolTech Energy genomfört två förvärv som aktiemarknaden förfaller ha förbisett effekten av. Bolaget förväntar sig ett intäktsbidrag om cirka 120 miljoner kronor från de båda förvärven under 2019. EBITDA-bidraget förväntas landa på 10,5 miljoner. Värden som adderas från de båda förvärven är inte diskonterade i aktiekursen. Vi justerar upp vårt motiverade värde i basscenariot till 14,80 kronor per aktie, från tidigare 12,40 kronor.

SolTech Energy utvecklar och säljer byggnadsintegrerade solenergiprodukter för alla former av fastigheter kommersiella, offentliga och villor. Produkterna är en estetisk del av fastigheternas yttre skal i form av tak, fasader och fönster. Bolaget har även en omfattande verksamhet i Kina som bedrivs via två samägda bolag.

Nyedal Konsult förvärvat

Det första förvärvet, av Nyedal Konsult AB (NKAB), kommunicerades den 9 januari. SolTech förväntar sig ett intäktsbidrag från NKAB på 30 miljoner under 2019 och ett EBITDA-bidrag om cirka 1,6 miljon kronor. SolTech förvärvade 51% av aktierna för en köpeskilling om 5,1 miljoner kronor. Försäljningsmultipeln som förvärvet gjordes till var 0,5 gånger NKAB:s intäkt under 2018 på cirka 22 miljoner kronor.

Liksom NP-gruppen

Det andra förvärvet, av NP-Gruppen AB (NPG) offentliggjordes den 16 januari. Från detta förvärv förväntar sig SolTech ett intäkts- och EBITDA-bidrag om 90 miljoner kronor, respektive 9 miljoner kronor för helåret 2019. Köpeskillingen uppgick till 27 miljoner kronor för 60 procent av aktierna. Förvärv genomfördes också på en multipel om 0,5 gånger NPGs intäkter under helåret 2018 på cirka 85 miljoner kronor och en EBITDA-multipel om cirka 3,3.

Integrerade solceller huvudprodukt

NKAB distribuerar och installerar solceller åt både kommuner och hushåll med stort fokus på integrerade solceller. NPG är sedan 50 år tillbaka specialister på tak och takrenoveringar. Förvärven är således även strategiskt attraktiva och bör kunna ge både försäljnings- och kostnadssynergier.

Kraftigt intäktsbidrag

För 2019 förväntar sig SolTech ett totalt intäktsbidrag från båda förvärven på 120 miljoner kronor och ett EBITDA-bidrag om 10,5 miljoner. Efter justering för förvärven och minoriteternas andel i vår värderingsmodell, ökar det motiverade värdet i basscenariot till 14,80 kronor per aktie från tidigare 12,40 kronor. Multipelvärderingen som baseras på 2019 års prognoser stiger också avsevärt relativt vår senaste analysuppdatering.

DCF-värdet stiger

Även DCF-värderingen påverkas positivt, men inte i samma utsträckning, då vi förväntar oss kraftigt stigande intäkter från bolagets ursprungliga verksamhetsområden, elproduktion och integrerade solceller (läs ”Gasar på för Integrerat” här). Som en del av förvärvsfinansieringen kommer nyemitterade aktier som används som delbetalning. Det är attraktivt eftersom den egna aktien har en fördelaktig prissättning relativt förvärvsobjekten. I bearscenariot beräknas ett motiverat pris per aktie om 9,80 kronor (7,80) och i bullscenariot till 21,00 kronor per aktie (18,10). Vår analys av SolTech kommer uppdateras i samband med företagets bokslutsrapport.

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.