Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-29

LUNDIN ENERGY: BRA KASSAFLÖDE TROTS LÅGA OLJEPRISER - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trots oljepriskollaps kombinerat med en efterfrågenedgång senast upplevd kring andra världskriget står Lundin Energy fortsatt robust och genererar ett positivt kassaflöde under det andra kvartalet.

Det säger vd Alex Schneiter i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter att bolaget kommit med delårsrapport på onsdagen.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 260 miljoner dollar under kvartalet.

"Det är bland annat tack vare de låga operationella kostnaderna vid fälten Edvard Grieg och Johan Sverdrup som gör att vi kan upprätthålla ett positivt kassaflöde trots de lägre oljepriserna", säger vd:n.

Lundin Energy uppnådde en produktion om i snitt 163.000 fat per dag, som var något högre än väntade 161.500 - vilket Alex Scheniter förklarar med att produktionen på oljeriggarna knappt påverkats under kvartalet.

"Produktionen har varit god utan några störningar och vi har inte behövt permittera personal överhuvudtaget", säger vd:n.

"Det värsta är definitivt över. Värst var det i april där efterfrågan var mycket låg men dels tack vare de produktionsbegränsningar som Opec överenskommit balanserades förhållandet mellan efterfrågan och produktionen en bit in i kvartalet".

Bolaget har påverkats direktiv från Norges regering som innebär produktionsneddragningar.

"Vi har därmed behövt skruva ned på produktionen något på våra plattformar i Norge, men inte påtagligt mycket. Dessa neddragningar gäller fram till i december i år", säger Lundin Energy-chefen.

Den norska regeringen upprättade ett incitamentspaket i form av ändringar i skattelagen tidigare, som innebär en tillfällig skattesänkning vilket i ett senare skede kommer ge högre skatt, vilket uppges kommer att förbättra den kortsiktiga likviditeten för Lundin Energy och dessutom ha en "väsentligt positiv" inverkan på projektavkastningen för framtida projekt.

Lundin Energy har identifierat upp till åtta nya projekt som skulle kunna dra nytta av dessa ändringar i skattelagen, framgår av rapporten.

I rapporten nämns det att ni ska återuppta prospektering under det fjärde kvartalet i år. Vilka områden är det som avses?

"Vi kommer främst att fokusera på området vid södra Barentshavet vad gäller prospekteringar. Under de kommande två åren kommer vi att ha tagit oss igenom hela den norska kontinentalsockeln ända ner till Danmark".

Gällande oljepriset sade Alex Schneiter tidigare under det första kvartalet i år att han räknade med att oljepriset skulle återhämta sig och stanna till omkring 30 dollar fatet. Oljepriset handlas dock till över 40 dollar, vilket förvånat vd:n, som betonar att han tidigare inte räknade med att priset skulle återhämta sig så pass fort som det har gjort.

"Det kan till stor del förklaras av de produktionsnedskärningar som Opec-länderna lyckats upprätthålla", säger Alex Schneiter.

Under nästa år förväntar sig vd:n att oljepriserna ökar gradvis för att omkring 2022 till 2023 nå toppnoteringar, men att det hänger på hur coronasituationen utvecklas.

Lundin Energys omsättning kom in något lägre än väntat under det andra kvartalet. Nettoresultatet kom dock in högre än väntat på 179 miljoner dollar, där analytikerna i snitt hade räknat med 160 miljoner.

Ebitda-resultatet uppgick till 335 miljoner dollar, vilket var lägre än väntade 354 miljoner dollar enligt Infront.

Efter drygt en timmes handel på onsdagen var Lundin Energy-aktien ned 3 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.