Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-02

METSÄ BOARD: BRA DRAG SÄLJA DEL AV MASSABRUKET - ANALYSER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Utöver att försäljningspriset för den 30-procentiga andelen i pappkartongbruket Husum är attraktivt, är affären även ett mycket smart strategiskt drag från Metsä Board.

Det skriver Kepler Cheuvreux i ett morgonbrev på onsdagen efter att affären mellan Metsä Board och den ekonomiska föreningen Norra Skog blivit känd dagen innan.

Norra Skog, som nu blir delägare i Husum, kommer att betala 260 miljoner euro till Metsä Board för andelen och dessutom kommer även Norra Skog att bidra med 100 miljoner euro till en ny fiberlinjeinvestering, skriver Kepler Cheuvreux.

Kepler Cheuvreux menar på att Metsä Board nu kommer att förbättra sina lokala träinköp vid Husum, bland annat varför affären beskrivs som ett smart strategiskt drag från bolaget av analyshuset, som också noterar att en tredjedel av Husums trädförbrukning i dagsläget importeras från Finland och Baltikum.

Kepler Cheuvreux upprepar i analysen som första gången publicerades efter tisdagens börsstängning köprekommendation och riktkursen 8:80 euro för Metsä Board.

Nordea Markets har skruvat upp rekommendation för Metsä Board till köp från behåll vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare på morgonen rapporterat. I analysen noterar banken att det väntade ebit-resultatet för 2021 och 2022 kommer att bli 6-7 procent högre för Metsä Board. Det uppskruvade estimatet baseras på ett bättre än förväntat affärsmomentum inom massa och plant skikt till wellpapp (linerboard).

Nordea Markets har satt riktkursen för Metsä Board till 8:90 euro.

Vidare i analysen resonerar Nordea Markets att kartongmarkanden som präglas av stabil prissättning och organisk tillväxt om 3-4 procent är attraktiv.

Omkring 10:30-tiden på onsdagen steg Metsä Boards med 3,8 procent till omkring 8:26 euro i Helsingfors.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.