Du är här

2016-04-26

Nedskruvade vinstförväntningar

Fjärde kvartalet 2015 gav en årsvis organisk tillväxt om 17 procent. Men trots förvärv och att tredje kvartalet normalt är säsongsmässigt svagare omsatte fjärde kvartalet bara marginellt mer än tredje. 

Tillverkningspartnern Hanza grundades i augusti 2008 och har nu vuxit till en miljardkoncern med nästan 1500 anställda. Det senaste stora steget i tillväxten skedde genom förvärvet av den finländska kontraktstillverkaren Metalliset. 

Hanza fortsätter arbetet med att konsolidera och flytta fabriker till industriella kluster. Målet är att bli en ledande industristrateg som utvecklar moderna tillverkningsstrategier åt kunder och tar del av lösningen genom tillverkning i egna fabriker. Samtidigt förbereds sannolikt ett eventuellt byte från First North till Nasdaq OMX Small cap-listan.

Efter att tredje kvartalet uppvisat positivt rörelseresultat i båda Hanzas affärsområden och förvärvet av förhållandevis lönsamma Metalliset trodde vi i vår förra analys att koncernens lönsamhetsproblem till stor del var lösta.

Affärsområdet mekanik visar dock åter igen förlust. Det beror delvis för att Metalliset levererade tydligt under den årstakt som kommunicerades vid förvärvet, vilket i sin tur delvis beror på integrationsarbete efter förvärvet.

Avyttringarna under 2015 bidrog också till att dämpa försäljningen. 

Vi har varit för optimistiska och skruvar därför ner våra förväntningar. Hanza-aktien är fortfarande lågt värderad i förhållande till eget kapital och försäljning. En förhållandevis liten vinstökning skulle genom stor hävstång ge stor effekt på värderingen. Vi vill nu gärna se vinstökningen innan vi överväger en köprekommendation.  

Författare Paul Regnell

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.