Du är här

2018-05-08

Nu kan du investera i potentiellt botemedel mot ögonsjukdom

wysiwyg_image

Annons innehåll från Pharmaceuticals: Ett urgammalt försvarsprotein som inte förändrats nämnvärt på över 1,2 miljarder år – med potential att effektivt behandla flera olika hjärt- och kärlsjukdomar. Det är utgångspunkten för Annexin Pharmaceuticals läkemedelskandidat ANXV.

Ögonsjukdomen retinal venocklusion, eller RVO, är en blockering i ögats ven vilket leder till synnedsättning, och är en av de vanligaste orsakerna till blindhet. I dag finns det inga botande behandlingar och de läkemedel som finns på marknaden behandlar bara symptomen av RVO, inte orsaken. Men, det kan bli ändring på det.

– Blockeringen uppstår genom att röda blodkroppar hos RVO-patienter klumpar ihop sig och fastnar på kärlväggen i ögat. Med ANXV hoppas vi kunna ”lösa upp” den RVO- orsakande klumpen, förklarar Jamal El-Mosleh, vd på Annexin Pharmaceuticals.

ANXV är Annexin Pharmaceuticals läkemedelskandidat och är baserad på proteinet Annexin A5, som förutom att reparera skadade celler också verkar anti-inflammatoriskt. Den kombinationen gör proteinet utmärkt för utveckling av läkemedel. Inte bara för RVO, utan också för många olika hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det finns stora möjligheter och därför arbetar vi på många fronter nu. Just nu planerar vi att göra en fas 1-studie där vi ska testa ANXV på friska personer för säkerhetsutvärdering, säger Jamal El-Mosleh.

“Vi är ett litet bolag som har en kandidat med stor potential”

I den första fasen av den planerade utvecklingen håller Annexin patientgrupperna väldigt breda för att inte låsa sig för tidigt. Nästa steg är en fas 2-studie och där har de bestämt sig för att satsa på just RVO i första hand.

– Vi kan snabbt och effektivt komma långt på egen hand i utvecklingen av en behandling för RVO och därför har vi valt att börja där, säger Jamal El-Mosleh.

Men, eftersom ANXV har potential att behandla fler typer av kärlsjukdomar så kommer Annexin parallellt även att arbeta mot andra sjukdomar, varför man valt att hålla fas 1-studien bred. Tanken är att få in en partner längre fram.

– Vi är ett litet bolag som har en kandidat med stor potential. Att ingå partnerskap är en del i vår långsiktiga strategi för att nå vår fulla potential, säger Jamal El-Mosleh.

Nyemission ska ta dem genom nästa fas

Just nu genomför Annexin en nyemission som pågår fram till den 17 maj. Den gör de framförallt för att finansiera fas 1-studien, men också för att förbereda starten för fas 2 i RVO-utvecklingen.

– Det ger Annexin ett pre money-värde på 26 miljoner kronor och innebär att det blir en attraktiv investering och ett bra tillfälle att hoppa på tåget nu. Jag ser mycket goda möjligheter för bra avkastning på investerat kapital framöver, säger Jamal El-Mosleh.

Varför ska man investera i Annexin?

– Det som gjorde mig intresserad av företaget är först och främst vår läkemedelskandidat, ANXV. Den har så stor potential att behandla många olika patientgrupper med många olika typer av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Jamal El-Mosleh och fortsätter:

– Dessutom är det redan välstuderat, både av oss och av andra – flera prekliniska studier har visat hur effektivt proteinet Annexin A5 är vid behandling av flera sjukdomsmodeller. Vi är också det enda företaget i världen med en etablerad storskalig GMP-produktion. Potentialen och möjligheterna är stora.

wysiwyg_image

Fakta om Annexin Pharmaceuticals: Annexin Pharmaceuticals AB är ett världsledande bioteknikföretag inom Annexin A5-området. Bolagets biologiska läkemedelskandidat ANXV – ett humant rekombinant protein, Annexin A5 – är främst avsedd för akut behandling av patienter med hjärt- och kärlsjukdomar med skador och inflammation i blodkärlen.

Läs mer om Annexin och dess emission här. 

 

Text: Annexin Pharmaceuticals AB

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.