Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-11

OHLSSON (RB): FORTS STIMULANSBEHOV TROTS LJUSPUNKTER - DN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Aktuell statistik tyder på att återhämtningen i den svenska ekonomin går snabbare än många trott. Men Riksbankens stimulanser är fortsatt nödvändiga.

"Just nu så tror jag att det är ett bra sätt att lugna marknader och ett bra sätt att bedriva expansiv penningpolitik", säger vice riksbankschefen Henry Ohlsson i en intervju med Dagens Nyheter.

Han ser inte någon överhängande risk i närtid för att stimulanserna ska leda till överhettning.

"Under åren 2018-2019 hade vi en väldigt hög ekonomisk aktivitet, men jag tycker inte att vi såg tendenser till överhettning", säger Henry Ohlsson.

"Jag tror att även under goda tider så fungerar svensk ekonomi så att det inte blir överhettning på samma sätt som för tre decennier sedan. Det har att göra med globalisering, fri rörlighet inom EU och så vidare", fortsätter han.

Beträffande Federal Reserves skifte av inflationsmål kan vara något som även Riksbanken inspireras av vill Henry Ohlsson inte ha för bråttom.

"Naturligtvis är det en pågående diskussion hos oss vad Fed har gjort och vilka slutsatser vi ska dra av det. Men jag tycker inte att det känns brått för vår del. Vi ska ha en djup diskussion innan vi drar eventuella slutsatser", säger han.

Bortom det akuta krisskedet ser Riksbanken en fortsatt hög arbetslöshet, och enligt Henry Ohlsson är det då inte minst utbildning som kommer att få människor tillbaka i arbete.

"Min slutsats är att om man gör ordentliga satsningar på utbildning, ser till att folk får gymnasiekompetens, så rustar man folk för kommande kriser. Vi ser ju att de som har god utbildning de klarar kriser mycket bättre. Även om effekten är på lång sikt så är det betydelsefullt", säger han.

"Misslyckas vi med det här kommer det att bli problem för många människor. Det gäller att passa på när möjligheterna finns", fortsätter Henry Ohlsson.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.