Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-30

PM NYHETER I KORTHET FREDAG 30 JULI

KÖLDKNÄPP. Brasilien har i veckan drabbats av den kallaste köldknäppen på flera år, samtidigt som landet har den svåraste torkan på nära ett sekel. Det ökar oron för kommande skördar och stigande priser på vissa varor. (Ekot)


UTROTNINGSHOT? Kontanternas andel av penningmängden är i dag bara drygt 1 procent, 99 procent av pengarna är helt elektroniska. Det påverkar Riksbankens möjligheter att stimulera ekonomin. (SvD)


AKTIEFAVORITER. Investor har raggat till sig flest nya aktieägare hittills i år med ett tillskott om 90.000. Bland de aktier där flest sparare valt att dumpa aktier återfinns Millicom. Enligt flera sparekonomer är även de mer riskpräglade pjäserna Evolution och Sinch intressanta, som fått många nya ägare sedan årsskiftet. "Spararna vill ha mer offensiva aktier med större risk", resonerar Joakim Bornold. (DI)


ASTRA ZENECA. Att Astra Zeneca utlovat att inte göra vinst på covid-19 vaccin är en missad möjlighet, vilket bekräftades av bolagets rapport under gårdagen, torsdag. Konkurrenten Pfizer gjorde däremot tvärtom och det är bortom allt rimligt tvivel att det var rätt val, skriver DI:s Johan Wendel i en kommentar, som dock understryker att Astra Zeneca tuffar på bra ändå. (DI)


HEDGEFONDER. Coeli Absolute European har haft bäst avkastning bland hedgefonderna sett till årets sex första månader, med en uppgång om nästan 21 procent. Hedgefonden Gladiator, rattad av Max Mitteregger, återfinns i botten med en nedgång på 18,9 procent. (DI)


IPO. Pekings tillslag mot kinesiska teknikbolag har mynnat ut i tydliga börsfall under veckans gång för Hongkongbörsen. Trots det väntas nya börsnoteringar att välla in. Det på grund av att Hongkongbörsen står som vinnare i börskriget mellan USA och Kina, enligt bedömare. (DI)


GOOGLE. Googles anställda i Sverige, omfattande över 300 medarbetare, tvingas vaccinera sig för att få komma tillbaka till kontoret enligt nya policys. (SvD)
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.