Du är här

2017-12-05

Svensk startup vill lösa en del av parkeringsproblemet

wysiwyg_image

ANNONS innehåll från Apparkingspot Nordic AB: Föreställ dig att du aldrig mer behöver tänka på vart du ska parkera utan navigeras direkt till en ledig parkeringsplats. Appen ApParkingspot, som fungerar som ett parkeringsplatsernas AirBnB, möjliggör just detta, säger VD Sasa Farkas.

“Det finns omkring 5 parkeringsplatser per bil ändå tar det i snitt 8 minuter att hitta var man ska ställa bilen, vilket är galet. ApParkingSpot hjälper till att lösa parkeringsproblemet med en enkel app”, säger Farkas.

Tjänsten består av två delar, en app där man kan hyra ut och hyra parkeringsplatser och ASDS (Autosense Detection System) som känner av om platsen är ledig och genom deep learning-algoritmer kan hyra ut den direkt när den inte används. Det möjliggör en automatiserad delningsekonomi med parkeringsplatser som inte kräver några insatser från den som vill hyra ut, säger Farkas.

“Vi ser hur andra delningstjänster seglat upp och förändrat branscher som AirBnB, i parkeringsbranschen finns ännu ingen motsvarighet. Med hjälp av ny teknik i kombination med deep learning av körvanor har ApParkingspot lagt i en ny växel”, säger han.

ASDS-systemet håller reda på hur många bilar som just nu står parkerade och skickar information till appen när en p-plats blir ledig. Finns det mycket parkeringsplatser lediga, hyrs en del av platserna ut och några platser reserveras för boende/permanenta hyresgäster. Genom att kontinuerligt mäta antalet tillgängliga platser kan garagen utnyttjas mer effektivt.

Och det finns tid och miljö att spara, enligt Farkas. Enligt Q-park tar det i snitt 8 minuter att hitta en parkeringsplats och det parkeras cirka 7,5 miljoner gånger varje dag. De stora mängderna koldioxid som släpps ut helt i onödan skulle minskas om alla hittade p-plats snabbare.

Företag kan hyra ut sina p-platser efter kontorstid och privatpersoner när de är på jobbet. Det går även att schemalägga när man är borta. Så om man är på jobbet mellan 08.00-17.00, kan någon annan utnyttja parkeringen medan personen som hyr ut får en extra inkomst.

“Privatpersoner kan tjäna tusenlappar i månaden och för företag med många platser som står tomma på kvällar och helger kan det bli en bra extra inkomst”, säger Farkas.

Just nu pågår en crowdfunding-kampanj via Fundedbyme där den som vill kan bli delägare i tjänsten. Det är bara att gå in på Fundedbyme:s hemsida för mer information, säger Farkas.

Fakta om bolaget: 

ApParkingSpot är medlemmar i Cleantech Scandinavia och Drive Sweden. Med Telia Sense, Eon och riksbyggen har bolaget inlett diskussioner om hur man skulle kunna bättre nyttja parkeringsplatser i garage samt förboka på el laddare. Med Lunds kommunala parkeringsbolag har ApParkingspot inlett ett samarbete som kommer att testa ASDS på två av sina anläggningar. Bolaget genomför just nu en crowdfunding-kampanj via sajten Fundedbyme.

Intervjuperson: 

Namn: Sasa Farkas

Titel: VD

Bakgrund: Mastersutbildning i entreprenörskap. Har varit med och drivit flera startups, VD på ApParkingSpot sedan 2016.

 

Text: Apparkingspot Nordic AB

Författare Aktiespararna

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.