Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-29

Swedbank Robur lanserar ytterligare en ny Access Edge fond - förvaltad i linje med Parisavtalet

Samtliga Access Edge fonder gynnar investeringar i bolag med låga utsläpp av växthusgaser och har som målsättning att ha cirka 50 procent lägre koldioxidavtryck än sitt jämförelseindex. Vidare investerar fonderna cirka 10 procent av innehaven i bolag som fondbolaget bedömer medverkar till att lösa klimatkrisen. Det kan handla om att bidra till omställningen till förnybar energi eller till en cirkulär ekonomi där målet är att avfall ses som en råvara och produkterna till så stor del som möjligt ska gå att återvinna.

- Några exempel på de innehav som finns i fonden är bolag inom förnybar energi, och bolag som tar fram elfordon och energibesparande byggnader. Dessutom utesluter fonderna tillverkare av fossila bränslen samt producenter vars omsättning från framställning av el från olja, gas eller kol överstiger 5 procent, säger Linnea Zanetti, förvaltare Swedbank Robur.

Swedbank Roburs klassificering av fonder som förvaltas i linje med Parisavtalet ska göra det enklare och tydligare för kunder som vill spara hållbart med klimatet i fokus. Swedbank Robur har använt etablerade branschmetoder för att analysera om en fond kan klassificeras som förvaltad i linje med Parisavtalet. Den metod fondbolaget har tagit fram bygger bland annat på EU Sustainable Finance etablerade riktlinjer för klimatbenchmark.

- Vi upplever att den allt större medvetenheten och kunskapen om klimatfrågan, har lett till en ökande efterfrågan hos kunder att hitta alternativ att spara med klimatet i fokus. Den utvecklingen är helt i linje med Swedbank Roburs egen klimatstrategi, och det känns mycket bra att vi nu kan erbjuda våra kunder fonder som är säkrade i linje med Parisavtalet för alla centrala marknader, säger Linnea Zanetti.

Swedbank Robur har som mål att hela fondkapitalet som bolaget förvaltar år 2025 ska vara i linje med Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, och att hela fondkapitalet ska förvaltas koldioxidneutralt år 2040.  

Mer information:
Länk till pressmeddelande 24 september 2020. (https://news.cision.com/se/swedbank/r/swedbank-robur-klassificerar-flera-fonder-i-linje-med-parisavtalet,c3201573)

Kontakt:
Carina Sesser Nylund, Press Manager, Swedbank Robur tfn. +46 72 230 52 64

Riskinformation

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med riskklass 6-7 kan på grund av sin sammansättning och använda förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Du hittar faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser under respektive fond på swedbank.se/fondlista eller hos din återförsäljare.

Författare Swedbank

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.