Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-16

THYSSEN KRUPP: LIBERTY STEEL BEKRÄFTAR BUD STÅLDEL EUROPA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det brittiska stålbolaget Liberty House, med finansmannen Sanjeev Gupta i spetsen, lägger bud på det krisande tyska konglomeratet Thyssen Krupps stålverksamhet i Europa, framgår av ett pressmeddelande som inte innehåller någon information om budets nivå.

En affär skulle innebära att Europas näst största och fjärde största metallproducenter slår sig samman i en koncern som efteråt skulle ha omkring 40.000 anställda.

"Utifrån omställnings- och erfarenhetsmässiga samt ur entreprenöriell synvinkel skulle en sammanslagning mellan Liberty Steel och Thyssen Krupp Steel kunna bli ett välpositionerat bolag bättre skickat att möta de utmaningar som vilar över europeisk stålindustri. Vi skulle dessutom bana väg för omställningen mot grönt stål", skriver Liberty.

Budet från Liberty Steel är icke-bindande, skriver bolaget, men Liberty ser "övertygande industriella möjligheter givet att bolagen kompletterar varandra geografiskt samt i fråga om tillgångar, produkter och kunder.

Risken är dock att motstånd skulle segla upp från tyska fackförbund, som på senare tid försökt få staten att rädda Thyssen Krupp för att på så vis säkra jobben.

Peter Altmaier, tysk ekonomiminister, har dock avfärdat ett förstatligande av Thyssen Krupp. En sådan affär skulle inte bidra till att lösa de sektormässiga problemen, menade han i ett uttalande i förra veckan.

I sitt pressmeddelande skriver Liberty Steel att bolaget har en historik av att vara lojal mot lokalsamhällen och bevisat sig i fråga om att vända olönsamma verksamheter till lönsamhet.

Stålbranschen, där Thyssen Krupp är näst störst i Europa efter Arcelor Mittal, har slitit ont med höga råvarukostnader och ökad prispress mot lågkostnadskonkurrens från Kina. Dessutom har efterfrågesidan i affären försvagats av strukturella svagheter hos fordonstillverkare.

Thyssen Krupp hann i grevens tid sälja av hissdivisionen, en av få lönsamma enheter, för 17,2 miljarder euro strax innan pandemin slog till i vintras. Därefter har det bland annat ryktats om allt från fusion med svenska SSAB eller Tysklandstvåan Salzgitter och till samriskbolag med energibolaget RWE. Parallellt med förberedelserna av strukturåtgärder har bolaget presenterat förlustkvartal.

Thyssen Krupp har den svenska aktivistfonden Cevian som storägare.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.