Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-22

Vårdstudenter i Oslo har nu digital tillgång till riktiga kliniska fall - först i Norge att använda Sectra Education Portal

Linköping - 22 september, 2021 - Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (https://sectra.com/) (STO: SECT B) har implementerat sin plattform för medicinsk utbildning, Sectra Education Portal, hos Oslo Metropolitan University (OsloMet). Den digitala, molnbaserade lösningen är den första i sitt slag att användas i Norge och ger lärare och studenter tillgång till riktiga kliniska fall under utbildningen. Det gör studenterna bättre förberedda för att möta den kliniska verkligheten i arbetslivet.

- Det känns fantastiskt att vi är i gång och kan dra nytta av alla fördelar som kommer med den här plattformen liksom möjligheten att samarbeta med den kliniska verksamheten och andra lärosäten. Det är vårt radiografiprogram som hanterar planering och utbildning kring plattformen, men den används inom flera program, säger Kari Gerhardsen Vikestad, programansvarig för radiografiprogrammet vid OsloMet. 

OsloMet är Norges tredje största universitet med några av landets mest välkända utbildningar. Universitetet har 6100 studenter inom olika hälsoområden. Genom Sectra Education Portal har studenter nu tillgång till ett unikt bibliotek av kliniska fall och visualiseringsverktyg i framkant. Detta kommer bidra till att utveckla klinisk inlärning i en rad utbildningsprogram.

Utbildningsplattformen, Sectra Education Portal, är en molnbaserad tjänst som utbildningsinstitutioner kan använda för att förbereda föreläsningar och undervisningsmaterial. De kan både använda egna utbildningsfall eller använda redan kvalitetssäkrade kliniska fall från ett bibliotek som tillhandahålls av Sectra. Lösningen möjliggör också undervisning och lärande på distans eftersom lektioner kan genomföras online och studenterna kan studera fallen på egen hand på sin dator, surfplatta eller smartphone. I samband med lektioner och studier på campus har lärare och studenter vid OsloMet också tillgång till Sectras visualiseringsbord - en stor touchskärm som möjliggör interaktivt lärande och underlättar gruppdiskussioner.

- Det är inspirerande att se hur OsloMet visar vägen som Norges första universitet att erbjuda sina studenter den här unika plattformen. Genom att vänja studenter vid medicinska bilder och verktyg som används i den kliniska vardagen får de en snabbare inlärningskurva och blir bättre förberedda för arbetslivet, säger Johan Carlegrim, vd för affärsenheten Medicinsk utbildning på Sectra.

Då anatomi är ett fokusområde på OsloMet, kommer Sectras lösning också användas för virtuella obduktioner. Det innebär att studenterna kan få en fördjupad förståelse för kroppens anatomi digitalt vilket minskar behovet av verkliga kroppar. I kombination med en omfattande anatomiatlas som kan nås via visualiseringsbordet och Sectra Education Portal kan studenter vid OsloMet få en realistisk inlärningsupplevelse och få en uppfattning om relativa storlekar och avstånd genom att jämföra 2D-bilder och visualiseringar i 3D. 

För mer information om Sectra Education Portal, besök oss på någon av våra kommande event (https://medical.sectra.com/events/) eller läs mer om Sectras lösningar för medicinsk utbildning (https://medical.sectra.com/solutionarea/medical-education/).

Om Sectra
Sectra hjälper sjukhus världen över att effektivisera vården, universitet och utbildningsinstitutioner att förbättra medicinsk utbildning samt myndigheter och försvar i Europa att skydda samhällets mest känsliga information. På så vis bidrar Sectra till ett friskare och tryggare samhälle. Företaget grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Linköping. I dag har Sectra direktförsäljning i 19 länder och säljer genom samarbete med partners över hela världen. Omsättningen uppgick helåret 2020/2021 till 1 632 MSEK. Sectra (STO: SECT B) är noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information besök Sectras hemsida (https://sectra.com/).

För ytterligare information:

Torbjörn Kronander, koncernchef och vd, Sectra AB, tel 0705 - 23 52 27

Författare Cision