Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-11

Volati AB: Volati slutför försäljningen av Besikta Bilprovning

Volati har slutfört försäljningen av samtliga aktier i Besikta Bilprovning i Sverige Holding AB ("Besikta Bilprovning") till Applus+, efter att ha erhållit nödvändig bekräftelse från Swedac (Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll). Transaktionen, som ursprungligen kommunicerades den 20 oktober 2020, sker till ett bedömt rörelsevärde (enterprise value, "EV") om 1 050 Mkr och förväntas generera en realisationsvinst om cirka 750 Mkr för Volati. Transaktionen är ett bevis för Volatis förmåga att skapa långsiktig värdetillväxt genom förvärv och aktiv affärsutveckling.

Transaktionen var villkorad av bekräftelse från Swedac, som är tillsynsorgan för ackrediteringen att bedriva besiktningsverksamhet, att ägarförändringen ej påverkar Besikta Bilprovnings ackreditering. Sedan Swedac lämnat sådan bekräftelse har transaktionen idag kunnat slutföras.

- Det är glädjande att kunna meddela att vi slutfört försäljningen av Besikta Bilprovning till Applus+ - en affär som är bra för både Volati och Besikta Bilprovning. Genom transaktionen realiserar vi betydande värden och skapar ytterligare möjligheter att fortsätta utveckla Volati i snabb takt, både genom tilläggsinvesteringar i befintliga verksamheter och genom nya förvärv. I Applus+ får Besikta Bilprovning i sin tur en ledande industriell ägare som har alla de rätta förutsättningarna att hjälpa bolaget att utvecklas framgångsrikt, säger Mårten Andersson, vd för Volati.

Transaktionen sker till en köpeskilling för aktierna om cirka 840 Mkr samt ett bedömt rörelsevärde (enterprise value, "EV") på cirka 1 050 Mkr. Den totala likviditetseffekten för Volati, inklusive återbetalning av internlån, är cirka 1 040 Mkr. Köpeskillingen erläggs kontant. Transaktionen förväntas generera en realisationsvinst om cirka 750 Mkr för Volati under fjärde kvartalet 2020.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Mårten Andersson, vd Volati AB, 072-735 42 84, marten.andersson@volati.se
Andreas Stenbäck, CFO Volati AB, 070-889 09 60, andreas.stenback@volati.se

Volati AB (publ)
Engelbrektsplan 1, 114 34 Stockholm
Tel: 08-21 68 40
E-post: info@volati.se
Organisationsnummer: 556555-4317

Författare Volati AB

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.