Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-11-21

"Ekonomin kan bromsa"

Finansminister Magdalena Andersson ser utsikter till att Sveriges ekonomiska tillväxt kommer att klara av att bromsa in försiktigt från de senaste åren som hon kallar för tillväxtmässigt extrema, snarare än att utvecklingen ska behöva sluta i en krasch.

"Det som ligger i prognoserna är ju en normal inbromsning efter att vi har haft två år med lite mer extrem tillväxt", säger Magdalena Andersson till reportrar.

Hon talade vid DI:s Strategi- och finansdagen där man bland annat diskuterade de senaste årens låga ränteläge och den stigande skuldsättningen hos de svenska hushållen.

Enligt Magdalena Andersson är det inte ovanligt att man har konjunktursvängningar som inte slutar med en kraftig nedgång.

Finansministern lyfte vid seminariet samtidigt fram den stigande kinesiska skuldsättningen som ett orosmoln, med tanke på vilka problem som har följt av skulduppbyggnader i andra länder såsom Japan på 1980-talet och Spanien på 2000-talet.

Efter att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet har obligationsräntorna stigit kraftigt, vilket bedömare bland annat har tillskrivit ökad sannolikhet för amerikansk finanspolitisk stimulans och inflation.

Magdalena Andersson säger sig inte vara förvånad över att det har blivit en stor reaktion på obligationsmarknaderna efter valutfallet.

"Jag ska inte värdera marknaderna, men jag är inte överraskad av att reaktionen var kraftig", säger hon till reportrar.

Huruvida de nu stigande obligationsräntorna kommer att påverka utsikterna framåt återstår att se, enligt finansministern. Ifall en ränteuppgång är oroande eller inte beror helt på vad den har för orsaker, resonerar hon.

Angående kronutvecklingen svarar hon ja på en fråga om huruvida den senaste tidens kronförsvagning kan hjälpa regeringen att uppnå sitt arbetslöshetsmål, samtidigt som försvagningen gör svenskar fattigare.

Om regeringen kommer att se ett budgetutrymmme framöver skulle finansministern prioritera jobb och välfärd, säger hon vidare.

Av: Nyhetsbyrån Direkt

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.