Du är här

2011-08-23

Nyheten som styr Wall Street

Nu är det bara en nyhet som Wall Street väntar på. Om den blir en besvikelse finns det risk för börskaos, men om marknaden får som den vill blir det sannolikt ett kraftigt rally ...

På fredag är det dags igen. Då väntas ju nyheten som alla talar om just nu. Utan att en enda har en aning om vad som väntar. Har du hört sådant här trams förut, tålmodige läsare? Jo, det är dags igen för total brist på nyheter som kan indikera någon vettig form av bottenkänning för börspessimismen.

Nu är vi tillbaka i stämningen där det är magkänslan och fingerspetskänslan och alla de andra psykologiska känslospröten som ska lotsa oss vidare. På fredag ska centralbankschefen Ben Bernanke, enligt konsensus här på Wall Street, äntligen rädda världen från en historisk börskrasch.

Det är det cyniska budskapet till Ben Bernanke och hans talskrivare inför fredagens föreställning. Frågan är då vad Fed-chefen ska göra för något?

Marknaden verkar just nu fokusera på en tredje omgång av kvantitativa lättnader (QE3) och jag hörde i natt flera av handlarna prata med varandra om risknivåerna, om ”Big Ben” inte förstår Wall Streets allvarsamma budskap.

Å andra sidan är det en del av kapitalismen, marknaden säljer av och kommer att hitta en stabiliseringsnivå igen, frågan är bara var?

Om vi struntar i marknaden och tittar på några individuella företag så kan man i stället beräkna individuella värderingar. Ingen klagade när marknaden steg stadigt under förra hösten. I stället för att se världens undergång så kan man undersöka sådana möjligheter närmare.

Marknaden kommer att "get absolutely killed" om vi inte får besked om QE3, förklarade en av de yngre handlarna! Om Fed kommer med besked om en ny runda av obligationsköp, då kan vi se ett rally på minst 1.000 punkter, menade en annan handlare i natt.

De är alltid dramatiska dessa herrar, å andra sidan finns det en risk för att han har rätt, marknaden är varken översåld eller vid någon stödnivå just nu. Reaktionen kommer sannolikt att bli antingen röd eller grön vad som än händer. Båda scenarierna öppnar möjligheter så länge vederbörande har en plan för hur de vill placera.

"Nu är det sommar, nu är det sol, nu är det bla bla bla i semesterhagen..."

Kom igen, Wall Street, gör inga historiska tavlor nu, snälla.

Ses på tisdag igen.

Bengt Göransson
labanowitch@aol.com

 

Författare Bengt Göransson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.