Du är här

2012-05-03

Gösta Carlberg: Viss skuld bara bra

Fler än 400?000 tusen svenskar, eller cirka 4,5 procent av vår befolkning, har skulder hos Kronofogden. Av detta skäl vill regeringens EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) tillsätta en utredning som ska föreslå åtgärder. Detta är bra i sak, men vad som aldrig talas om är att det finns massor av människor som faktiskt har en alltför låg skuldsättning. Enligt Finansinspektionen hade medelsvensken 2011 en skuldsättningsgrad på knappt 70 procent av sin bostads värde.

Detta är högt, säger somliga, men faktum är att svenskarna enligt SCB förra året spenderade endast 6,3 procent av sina inkomster efter skatt på ränteutgifter. Motsvarande tal 1993 var 11,3 procent. Tror någon på 7–8 procent i låneränta de närmaste åren? Jag skulle inte tro det.

Vad menar jag då med ”alltför låg” skuldsättning? Förre stats-ministern Göran Perssons devis om att ”den som är satt i skuld är inte fri” gäller förstås i så måtto att man är beroende av banken. Fast på individnivå handlar det mer om att man försäkrar sig om förutsättningarna för att kunna klara sina löpande betalningar.

Men att svenskar lånar rekordsummor på sina bostäder ”kan äventyra stabiliteten” i det finansiella systemet, säger någon. Trams, säger jag, åtminstone i Sveriges fall. Bankerna har aldrig förlorat pengar på bostäder till privatpersoner i Sverige, inte ens under 1990-talskrisen, och kommer inte att göra det nu heller.

Min poäng är att 100?000-tals svenskar har i det närmaste obelånade fastigheter. Men varför är det så dåligt? Det är väl tryggt att man kan äga sitt boende? frågar vän av ordning. Absolut – så är det. Från en strikt placer-ingshorisont är det dock fel att ha en obelånad villa utan att äga andra tillgångsslag, särskilt om man inte är skeptisk till bostadsmarknaden. Så passa på att exempelvis köpa aktier i realtillgångar som skog och elbolag, som ger runt 6 procent per år i utdelning.

Du kan låna för runt hälften av denna utdelning. Detta är inte osunt, utan sund riskspridning. Förutom drygt 2 procent i årlig nettoränta tillkommer kursutvecklingen över tid. Aktiespararnas gyllene regler talar om försiktighet med belåning. Denna inriktning delar jag helt, men att vara helt utan lån är inte ett optimalt sätt att spara för framtiden. Det svenska uttrycket ”lagom är bäst” gäller också skuldsättning. 

Gösta Carlberg
Chefredaktör Aktiespararen

Författare Gösta Carlberg

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.