Du är här

2011-08-30

Läsarna har mest avvaktat i börsfallet

Oron på de finansiella marknaderna tilltog ordentligt under sommaren med kraftiga börsfall som följd. De flesta som svarade på Aktiespararnas webbfråga har dock valt att sitta still i båten under turbulensen.

Från mitten på juli och fram till mitten på augusti föll OMXS PI-index med över 20 procent sedan skuldkrisen i flera euroländer åter blossat upp.

Därtill bråkade politikerna i USA om höjningen av landets skuldtak och kommande budgetåtstramningar, vilket ledde till att Standard & Poor’s sänkte landets kreditbetyg. Dessutom kom det indikatorer/statistik som pekade på att tillväxten har försvagats ordentligt i både Europa och USA.

I Asien brottas samtidigt de stora tillväxtländerna Indien och Kina av hög inflation, och intresset för dessa länders aktiemarknader har minskat på grund av höjda styrräntor.

Webbfrågan: Börsen har fallit kraftigt under augusti. Hur har du agerat under raset?

39 procent av dem som röstade på webbfrågan (12–29 augusti) har suttit still i båten.

30 procent har ökat innehaven i vissa aktier.

13 procent har minskat risken genom att sälja av en del aktier.

10 procent tycker att börsen har fallit för mycket och passat på att köpa.

8 procent tror att nedgången bara är en början på ett jätteras och har sålt hela portföljen.

Totalt 1.254 svar registrerades i omröstningen. Nästa webbfråga (om högfrekvenshandel) hittar du här.

Kommentarer skrivna i samband med omröstningen:

”I det rådande läget där makroekonomiska faktorer styr kursutvecklingen på börsen känns det enögt att enbart fokusera på aktier som placeringar. Frågan kanske skulle ha varit: Vilka omplaceringar har du gjort i samband med kursraset?"

...”Saknar alternativet: Jag har positionerat mig för nedgång”…

”Innan den här oron började så var det få bolag som jag tyckte var billiga nog. Visst, börsen var inte så högt värderad innan oron började men chansen att hitta aktier som kan fördubblas i värde på 3-5 års sikt kändes svårt. Nu finns det däremot mycket mer att välja på för det är ju likadant varje gång sådant här händer, Det vräks ut aktier på marknaden utan urskiljning där aktierna i kvalitetsbolagen värderas ner lika mycket som aktierna i problembolagen”

”Jag köper så mycket jag kan! Ser möjligheter istället för rädsla av att förlora. Är mer orolig för ett guldköp” … ”Jag ser mitt sparande som investeringar på lång sikt. Säljer definitivt aldrig på låga nivåer, det är mot mina principer”

”Jag har inte paniksålt och inte heller idiotköp utan helt kallt omvärderat mina placeringar utifrån min långa och ibland dyrköpta erfarenhet. Betyder att jag har både köpt och sålt i tid” 

Författare Jonas Aronsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.