Du är här

2011-06-17

Kritik mot Mörtstedtförslag

Fredagens extra bolagsstämma i HQ röstade som väntat igenom Mörtstedt-falangens förslag till ny styrelse. Aktiespararnas företrädare Gunnar Ek argumenterade förgäves för en styrelse som tillvaratog alla aktieägares intressen. Den nye styrelseordföranden Christer Sandberg gjorde det helt klart att den nyvalda styrelsen inte företräder alla aktieägare.

För tre veckor sedan hölls en årsstämma i HQ på Nalen i Stockholm en regntung tisdag. Den här fredagen regnade det också i Stockholm. På årsstämman valdes en styrelse där Qviberg-falangen fick in tre ledamöter. Kort därefter begärde Mörtstedtsidan, ledd av Christer Sandberg, en extra stämma i syfte att byta ut den styrelsen.

Valberedningen hade inför stämman föreslagit nyval av Christer Sandberg, Alexander Stensrud, Svante Wadman och Johan Wiklund. Christer Sandberg, som arbetat tillsammans med storägaren Sten Mörtstedt i tre decennier, var föreslagens som ordförande.

Gunnar Ek argumenterade i stället för en styrelse med sju ledamöter, bestående av de tre oberoende från den sittande styrelsen och två representanter vardera från de två stridande falangerna. Men det förslaget fick inget gehör från dessa två grupperingar.

– Vi valde för tre veckor en styrelse som nu på väg att lämna in stämningsansökningar. Den här styrelsen har alltså gjort jobbet klart. De tre oberoende ledamöterna valdes in vid en stämma i september och står för kompetensen. Det är märkligt att du inte vill ha kvar dessa tre som du stödde på årsstämman. Varför vill du inte ha kvar den kompetensen? Frågade Gunnar Ek valberedningens ordförande Christer Sandberg.

Christer Sandberg svarade inte på den frågan och hade heller ingen lust att diskutera några andra styrelseförslag.

– Jag finner ingen poäng med att ha en styrelse med två jäviga representanter. Vi har försökt att kompromissa, men inte fått någon respons. Det finns ägare av kött och blod som vill ha en förändring. Vi tänker inte företräda alla aktieägare, vi tänker inte företräda familjen Qviberg, förklarade Sandberg.

Ek vände sig särskilt mot förslaget av Sandberg som ordförande.

– Christer, du har ett problem. Du har jobbat under flera decennier jobbat för en av huvudägarna. I den här styrelsen behövs en neutral ordförande och därför är inte du lämplig.

Ek tyckte sig också ana en underliggande agenda hos Mörtstedtsidan sedan Sandberg sagt att det talats om ”kronor och ören” i samtal med Qvibergfalangen.

– Du har egentligen ett annat syfte, bakom dina ord anar jag en underliggande agenda. Ni är i själva verket intresserade av att sälja era aktieposter till Qviberg. Och då blir det inte så mycket av dessa stämningar.

Detta tillbakavisades av Sandberg:
– Vi driver detta för alla aktieägares bästa. Ska det läggas ett bud ska det omfatta samtliga aktier i bolaget.

Efter över en timmes debatterande, där en del hårda ord utbyttes, röstade stämman igenom valberedningens förslag som stöddes av 96,4 procent av de avgivna rösterna. Aktieägare som representerade 3,7 miljoner aktier lade ner sina röster. Aktiespararna röstade emot.

Författare Peter Challis

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.