Du är här

2011-05-13

Hög risk med förhoppningsbolag

Gruv- och prospekteringsbolaget Lappland Goldminers ska göra sin 19:e nyemission. Aktiespararnas Peter Challis, expert på bolags- och sparandefrågor, har intervjuats av Västerbottens-Kuriren, VK, om detta.

Tidigare har Lappland Goldminers emissionspengar oftast använts för prospektering men nu vill bolaget fokusera på att öka sin guldproduktion i Pahtavaara och starta brytningen i Ersmarksberget.

Valet för småaktieägarna – att delta eller inte – är kanske inte så lätt. Antingen avstår man ifrån att satsa nytt riskkapital i bolaget och då minskar ägarandelen. Och den som väljer att delta i emissionen måste få fram nya pengar, vilket kanske inte är så lätt så här inför semestertider. Den som inte deltar i emissionen får inte glömma att aktivt sälja sina teckningsrätter, annars riskerar värden att gå förlorade.

Förhoppningsaktie
Det inte är så ovanligt att aktiebolag försöker få in kapitaltillskott från sina ägare då den egna kassan börjar sina. Ingen kan dock säga i förväg om det är en bra eller dålig affär för den enskilde aktieägaren att delta i emissionen.

– Det som är bra är att det här är en företrädesemission som går ut till alla aktieägare. Det ger alla samma chans att få delta, säger Peter Challis till VK.

Han menar att en folkaktie som Lappland Goldminers oftast blir något av en förhoppningsaktie. De som köper tror på en ljus framtid, men denna typ av företag brukar heller inte räknas som ”den säkraste placeringen på marknaden”.

– När det gäller förhoppningsföretag finns det en hög risk, och det måste investerare vara medvetna om, säger han.

Relaterad länk
”Guldgruva behöver pengar”
(VK, 2011-05-13)

 

Författare Tommy Olsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.