Du är här

2012-04-10

Läsarna har prutat på bolånen

Allt fler prutar på sina bolån och tillsammans sparar de som lyckas två miljarder om året. Ändå låter omkring hälften av dem med bolån fortfarande bli, oftast för att situationen känns obekväm. Av dem som svarade på Aktiespararnas webbfråga har de flesta prutat på sina bolån.

44 procent har prutat på sina bolån. 28 procent har inte prutat medan resterande 28 procent saknar bolån.

Avanza Bank har tagit fram en Sifoundersökning som bygger på 1036 intervjuer genomförda i mars i år. Den visar att de flesta som försökt pruta på sina bolån lyckas. Snittprutaren med ett lån på två miljoner sparar därmed i genomsnitt 6 800 kronor om året skattefritt.

Män i medelåldern prutar enligt undersökningen i störst utsträckning medan unga kvinnor är minst benägna att försöka pruta. Av dem som inte prutar uppger fyra av tio att de låter bli för att de känner sig obekväma. Näst vanligaste argumentet är att banken ändå inte kommer att sänka räntan.

Jämfört med en liknande Sifoundersökning i september 2011 har antalet som prutar på sin bolåneränta ökat. Nu har hälften av dem med bolån försökt att pruta och de flesta som försöker lyckas få ner bolåneräntan. Flest framgångsrika prutare återfinns på Handelsbanken.

SEB har aktivt satsat på att ta marknadsandelar på bolånemarknaden. Under 2011 ökade bankens utlåning tre gånger så mycket som bolånemarknaden i övrigt, vilket föranledde att banken höjde utlåningsmarginalerna på bolån under förra årets sista kvartal.

Flest framgångsrika prutare på bolåneräntan finns bland Handelsbankens kunder enligt en ny Sifoundersökning. Enligt Bengt Carlsson, presschef på Handelsbanken, är det nödvändigt att förhandla då all räntesättning i Handelsbanken är individuell och det finns många faktorer som kan spela roll för vad kontoret och kunden kommer överens om. 

– Men det finns också en utbredd missuppfattning om att bolån står för en stor del av vinsten. Bolånen står för hälften av utlåningen men bara en femtedel av vinsten. Det finns ingen utlåning som har så låga marginaler som bolån, säger Bengt Carlsson. 

Vilken ränta kunder kan räkna med på SEB påverkas dock av en rad faktorer enligt Anna Helsén, presschef på SEB.

– Det beror på när i tiden man tecknar lånet, räntenivåerna skiljer sig åt vid olika tillfällen eftersom våra upplåningskostnader varierar. Vilken ränta det blir beror också på hur mycket man vill låna, under hur lång tid och om man som kund lägger alla sina affärer i banken. 

Vi vill ju gärna ha helkunder, säger hon. Anna Helsén menar att det krävs att bank och kund för en diskussion och att den som behöver ett lån självklart ska gå till olika banker för att jämföra olika villkor.

Här har vi våra bolån:

Swedbank: 21 %

Handelsbanken: 12 %

Nordea: 11 %

SEB: 8 %

Övriga: 8 %

Har ej bolån: 40 %

Kommentarer skrivna i samband med omröstningen:

"Vi behöver i allmänhet bli mer "spara" och mindre "slösa". Om man någon gång ska låna pengar så är förstås bolån ett av de tillfällen då det är rimligt. Ett annat kan vara köp av bil, åtminstone första bilen om den behövs för att kunna ta ett jobb. Men annars finns det inga andra skäl till att låna pengar. Speciellt inte till konsumtion!

Och när det gäller bostadslån så borde egentligen ingen någonsin låna mer än 75% av marknadsvärdet. Går inte det så bör man välja en billigare bostad istället tills man har råd med något annat. Men så ser inte verkligheten ut. Istället har normen alltmer blivit att låna först och betala sen, vilket blir mycket dyrare i längden och ofta medför betydliga ekonomiska risker som t.ex. att man står med en bostad där marknadsvärdet minskar under lånets storlek samtidigt som man blir arbetslös under en tid.

Vi skulle behöva komma tillbaka till den tid där spara är norm istället och låna är undantaget. Det ser också ut som om det skulle behövas ett rejält kunskapslyft, folkbildning, om hur man planerar sin ekonomi så att utgifter och inkomster alltid går ihop, något jag själv ägnat mycket intresse åt under många år, och om hur man sparar smart till låga kostnader och med så mycket avkastning som möjligt."

"Jag tycker det är ett oskick att man ska lägga tid på att pruta. Banken ska ha ett baspris lika för alla. Om jag kommer på min bank med olika pris för samma prestation kommer jag att byta bank."

"Har försökt pruta men inte haft någon framgång. Trots att jag haft en hygglig summa innestående på banken. Banken lånar billigt av mig och jag dyrt av den. Att gå över till annan bank är inte så lätt. Jag har affärer med Swedbank, SEB, Danske bank och Nordea. Men någon egentlig konkurrens har jag svårt att upptäcka. Banker, bensinbolag och asfaltläggare har ungefär samma konkurrens. Som liten privat struntkund har man inget att säga till om. Leverantören, säljaren bestämmer avtalen."

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.