Du är här

2012-04-13

Nobias rosa köksdrömmar

Att möjliggöra kundens köksdrömmar är Mid Cap-bolaget Nobias vision. Samtidigt framstår Nobias finansiella mål som önskedrömmar…

Nobia har aldrig uppnått rörelsemarginalmålet på 10 procent, men 2014 ska det bli verklighet, enligt Nobia. Aktiemarknaden tror uppenbarligen inte på det. Vid årsskiftet värderades Nobia-aktien i linje med eget kapital.

Marknaden tror inte på Nobia eftersom bolaget inte har levererat historiskt. Då Nobia hållit fast vid målnivåer som bolaget aldrig varit i närheten av, har ett kommunikationsproblem gradvis uppstått. Marknaden tror helt enkelt inte på vad Nobia säger. Analytikernas förväntningar ligger långt under de förväntningar som Nobia har.

Aktiespararna ventilerade frågan om Nobias kommunikation med aktiemarknaden på årsstämman i veckan. Aktiespararnas ombud, Åsa Wesshagen, begärde förtydliganden från Nobia avseende utvecklingen av bolagets marknadsandelar och gällande hur snabbt den europeiska köksmarknaden växer. Men svaren på frågorna uteblev. Åsa Wesshagen rådde då Nobia att bryta ner de mål som man kommunicerat i delmål som man delger aktiemarknaden. Detta för att öka förståelsen i marknaden om hur Nobia ska tjäna pengar i framtiden. Åsa Wesshagen konstaterade att Nobias finansiella mål fungerar som en varudeklaration.

Under senaste tid förefaller Nobia helt ha lämnat sin ambition att öka försäljningen och istället lagt allt krut på att förbättra lönsamheten. Det skapar en osäkerhet kring den framtida tillväxtpotentialen. Kan för övrigt Nobia växa med en bibehållen lönsamhet? Ingen verkar i dagsläget tro på det.

Eftersom Nobia inte håller sitt tillväxtscenario vid liv genom att leverera tillväxt så växer gapet mellan mål och förväntningar, varmed Nobia tappar förtroende. En sak är i alla fall klar: Det finns stor potential i aktien om Nobia lyckas minska förtroendegapet med hjälp av en förbättrad kommunikation och en ökad måluppfyllelse. Själv känner Nobia att man är på väg åt det hållet. Vad vore väl bättre för Nobias aktieägare än om köksdrömmen blev sann!

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.