Du är här

2012-03-27

Kritik mot Swedbanks planer på att ge ut konvertibler

Swedbank fick beröm av Aktiespararnas vd Günther Mårder på tisdagens årsstämma, bland annat för en pedagogisk årsredovisning. Men när styrelsen villa ha mandat för att kunna återköpa aktier och ge ut konvertibla skuldebrev för 10 miljarder kronor fick man ta emot kritik.

– Det här är ingen liten fråga för oss aktieägare, den är värd 19 miljarder. Hur ser egentligen analysen ut bakom det här förslaget? Frågade Mårder.

Swedbank vill som första svenska storbank ha möjligheten att ge ut konvertibler som kan omvandlas till aktier under vissa förutsättningar. Instrumentet, som även går under benämningen cocos (contingent convertible bonds), har ännu inte nått den svenska finansbranschen. Flera av Swedbanks konkurrenter har tittat på möjligheten man valt att avvakta i väntan på ett färdigt regelverk.

Under tisdagens stämma klubbade aktieägarna igenom ett mandat som ger banken möjlighet att under det följande året (fram till nästa årsstämma) emittera konvertibla skuldebrev för maximalt cirka 10 miljarder kronor. Först i januari 2013 kommer Finansinspektionen exakt meddela hur de ser på produkten som en del av bankerna kapitalbas.

Günther Mårder efterlyster en mer detaljerad analys för hur vägen ser som kan föra banken till den gräns där man kunna behöva emittera konvertibler. Han ansåg att styrelsen var skyldig aktieägarna en tydligare information eftersom en sådan emission och en påföljande omvandling till aktier skulle kunna påverka ägarstrukturen kraftigt. Han ansåg också att Swedbanks befintliga aktieägare borde ges möjlighet att teckna de konvertibla skuldebreven.

– Vi är kritiska till att man förbiser företrädesrätten. Vi uppmanar styrelsen att beakta företrädesrätten. Vi skulle också vilja ha en försäkring om att de stora ägarna inte bjuds in att teckna denna produkt när de små inte ges den möjligheten.

Aktiespararna var även kritiska till att Swedbanks styrelse återigen vill ha mandat för att kunna återköpa aktier.

– Vi röstade mot detta ifjol. Sedan återköpte ni ganska friskt, vilket ledde till en debatt som kan ha skadat banken. Ni tvingades då avbryta återköpen. Vi vänder oss mot
förslaget även i år. Om banken brinner av lust att skifta ut pengar till aktieägarna kan ni alltid kalla till en extra stämma, sade Mårder.

Styrelseordföranden Lars Idermark tyckte dock att återköpsmandatet använts med ”klokskap”.

 

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.