Du är här

2008-03-25

Bolagsstämmor roligare än de verkar

I Stockholmsområdet finns några smultronställen bland bolagsstämmorna väl värda att besöka och skörda. Är årsstämman i företagets egna lokaler får aktieägarna ofta en god inblick i verksamheten. Ett exempel är SRAB, ett litet rederi i Stockholms frihamn som bygger upp en flotta av små båtar. Stämningen på stämman är alltid familjär och avspänd.

Besök bolagsstämmor för alltid händer det något!

Hos Axlon kan man jämföra bolagets kontanthanteringssystem med Cashguards och Gunnebos Safepay.

Skyllermarks har en sydamerikansk folkfest i Stockholms södra förorter, med mycket hemlagad mat och visning av framtidens klimatneutrala produkter.

I Push Development håller storägaren och grundaren, Thomas Örwén, svenskt näringslivs mest spännande och fantasifulla tal när han beskriver bolagets verksamhet. Han kan associera fritt mellan avknoppningen, fondförvaltaren Systematisk Kapitalförvaltning, och den internationella stjärnrapparen Snoop Doggy Dogs musik och dennes Pushkontrakt – utan att tappa fokus på kassaflödet.

Vissa bolagsstämmor äger rum på advokatkontor. Verksamheten är då inte mycket att visa upp, och skulle några aktieägare vilja göra en grupptalan och stämning har bolaget redan formerat motståndet.

Hos maskrosbolagen Novestra och Orasolv samlas alltid en hård kärna av prövade och besvikna aktieägare. Stämmorna i de två bolagen rekommenderas bara för grälsjuka som trivs i sällskap med riktigt sura aktieägare.

Förr gick den hungrige aktieägaren alltid till IBS-stämman med två biträden. Där brukade bolaget servera en trerätters middag med vin. Men nu får man i stället försöka äta sig mätt på Cybercoms tårtbord eller Elektronikgruppens tårtkalas i Vällingby i stället.

På vissa stämmor kan man mingla med kändisar. Det var kul att prata bilar med Kenny BräckMekonomens stämma, men jag vågade aldrig fråga förra handelsministern Maria Borelius om bra skatteavdrag hos Scandinavian Clinical Nutrition ...

Generösa huvudägare, som Johan Rapp (X-pon Card), ser till att aktieägarna får med sig en present hem liksom Tom Hedelius, som alltid intygar att B&B Tools present håller bättre kvalitet än Clas Ohlsons kataloggrejor ...

Jonas Bernholm

Relaterad länk
”Claes Beyer i stämmornas centrum”
(Aktiespararen, 2008-03-13)

Författare Jonas Bernholm

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.