Du är här

2010-12-02

Sämre tider väntar dagshandlarna på börsen

Luften tycks vara på väg att gå ur vissa privatpersoners närmast yrkesmässiga dagshandel. Handeln exploderade runt 2000 och fick stora rubriker i medierna. Fenomenet svalnar dock snabbt nu; möjligheterna att tjäna pengar på smart korttidshandel verkar ha avtagit betydligt.

Samtidigt med att HQ:s kris i egenhandeln rullat på under sommaren har de båda nätmäklarna Saxo E-trade och Nordnet fortsatt att satsa på korttidshandel för aktiva enskilda aktieplacerare. Saxo E-trade har sedan flera år upplåtit egna lokaler till storhandlande kunder, något som också Nordnet nu öppnar för i Stockholm. Men frågan är hur länge till. Konkurrenten, VD Nicklas Storåkers hos Avanza Bank, är klart kyligare till denna verksamhet.

– Vi är ingen hyresvärd men ger samma tekniska möjligheter, men vi satsar inte på det. Verksamheten är speciell, och mycket av den utmanas i dag av datorer. Det är svårare i dag än tidigare att vara en klassisk, högfrekvent dagshandlare. Du fattar ett beslut på några sekunder, men en maskin gör det på tusendelar, säger han.

– Jag tror att yrkesmässig dagshandel är på väg bort, fortsätter Nicklas Storåkers. Men dagshandel är ett vitt begrepp. Det gäller inte den kund som gillar att göra några affärer per dag utan om stora aktörer som kan handla för 100–200 miljoner kronor. Det är en betydligt större utmaning att göra det i dag än för något år sedan. Dels har högfrekvenshandeln ökat, dels har skillnaden mellan köp- och säljkurser krympt.

– Dagshandelskunderna är färre men mer professionella. Dagshandeln har mognat, skulle man kunna säga, säger Johan Rutgersson hos Saxo E-trade.

Riktig dagshandel handlar om att enskilda personer köper och säljer stora mängder aktier till betydande belopp. Det stora genombrottet kom i samband med att möjligheten att handla aktier, derivat och andra finansiella instrument på Internet blev möjligt, kombinerat med att kurtaget för privatpersoner och företag sjönk kraftigt. Vissa sägs till och med ha gjort dagshandel till en egen profession, på samma sätt som nätpoker. Skaran verkar dock vara högst begränsad. Antalet i Sverige som vid varje tillfälle har sysslat med verklig dagshandel, det vill säga att varje dag flytta värden på mer än 30–40 miljoner kronor, kan räknas till under 50, enligt Storåkers.

Det finns också en parallell i storbankernas egenhandel, som pågått i decennier. Periodvis har bankerna tjänat enorma belopp genom kunskapsövertag och den närhet de haft till marknaden. För HQ, exempelvis, bestod vinsten tidigare till stora delar av förtjänster från just egenhandeln, och vissa kvartal dominerade den till och med resultatet.

Men så kommer det inte att fortsätta. Carnegies sammanbrott för ett par år sedan, där tre personer hanterade en kort portfölj på runt 28 miljarder kronor, och HQ Banks kris, som ledde till en förlust på mer än miljarden, har satt fokus på en finansiell revolution, eller, snarare, återvändsgränd. Dessa företag har fått se att krympande vinster på egenhandel inte längre förmått matcha de stora risker de tagit. Och i somras meddelade Investor att bolaget hade förlorat mer än 200 miljoner kronor på korttidshandel. Hur det går för storbankerna göms i boksluten.

Men efter HQ:s sammanbrott har Finansinspektionen (FI) satt ned foten. I september informerade FI att alla som håller på med korttidshandel i Sverige ska granskas, bland annat från risksynpunkt.

Men varför rasar då allt just nu? En förklaring kan vara att allt går mycket snabbare och att skillnaderna mellan köp- och säljkurser har minskat, vilket ställer krav på stora volymer. Att kunna handla på nya handelsplatser med ökad likviditet och lägre priser talar för ökade möjligheter. Motkraften är den exploderande teknikutvecklingen.

Detta innebär dock inte att privatpersoner och företag inte kan fortsätta att handla aktier på kort sikt. Men den som tänker jaga ”felaktiga” priser lär i fortsättningen ständigt bli tvåa på bollen – om de ens hinner ifatt den. Tekniken med högfrekvenshandel, där datorer kan agera på mikrosekunder, är på väg att radera bort människan i korttidshandeln.

 

Författare Mats Blomberg

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.