Du är här

2012-01-23

Gästplaceraren: ”Nordiska banker är lågt värderade”

Adam Gerge, förvaltare i och grundare av fondbolaget Didner & Gerge, går tillbaka 200 år för att se om det är så att vi står inför en historisk förändring inom aktiesparande. Är det dags att ändra sparfilosofi?

Många aktieförespråkare har problem nu, när tio år som placeringshorisont inte visar sig räcka för att bevisa att aktier ger högst avkastning relativt räntepapper och sparkonto.

Hur mycket is ska våra nu känsliga magar tåla? En tidigare gästplacerare, Ragnhild Wiborg (i Aktiespararen 9, 2011), rekommenderade bland annat det probiotiska bolaget Probi. Adam Gerge har ingen mirakelkur men är heller ingen pessimist. Han har satt in dagens situation i ett historiskt perspektiv och tar stöd i studier som fokuserat på börsens utveckling i USA på riktigt lång sikt.

– Från 1802 fram till i dag visar det sig att sparare fått i genomsnitt 7 procent i real avkastning, inräknat utdelningar, vilket innebär att kapitalet har fördubblats vart tionde år och åttafaldigats på 30 år, berättar han.

– Aktiesparare har framför allt två problem. Dels fluktuerar börsen mycket, dels kan avkastningen skilja sig markant mellan olika perioder om 5–10 år. Men riktigt långa tidsperioder visar höga avkastningstal, som lätt glöms bort när börsen haft en svagare utveckling – som under de 10–12 senaste åren, säger han vidare.

Adam Gerge jämför dagens situation med USA:s 1946, då P/E-talet för Dow Jones industriindex låg på 9,6, direktavkastningen på runt 5 procent och statsobligationsräntan på bottennivåer för att budgetunderskottet efter kriget skulle kunna hanteras. Obligationerna uppvisade senare tre decennier av negativ avkastning, medan aktiemarknaden blomstrade. Men Gerge påpekar också att historisk avkastning inte är en garanti för framtida.

Enligt den senaste publika listan över innehav hade ni bland era tio tyngsta innehav Danske Bank, Nordea, Handelsbanken och SEB. Ligger ni fortfarande lika tungt viktade i den finansiella sektorn?

– Bankerna väger fortfarande tungt på den svenska börsen, så vi har bara en viss övervikt i den sektorn. Bankkrisen i Europa har lett till en låg värdering även för bankerna här uppe i Norden, vilket vi bedömer bör kunna vara långsiktigt intressant för den tålmodige.

Adam Gerges portföljförslag har en långsiktig inriktning över flera års tid. 

Författare Amanda Broomé

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.