Du är här

2013-02-14

Eurobaserad fond har bäst förvaltare

Aktiespararen har, i samarbete med fondanalysföretaget Citywire, utsett Andreas Zöllinger och Alice Gaskell till bästa förvaltare inom premiepensionssystemet med fonden BGF Euro-Markets. Tvåa blev Fredrik Myrén, Swedbank-Robur Östeuropa.

Klicka på länken för att förstora den.
Den bästa Sverigebaserade förvaltaren inom premiepensionssystemet 2012, och tvåa totalt, blev Fredrik Myrén, förvaltare av Swedbank-Robur Östeuropafond. Han har under flera år presterat bättre än sina konkurrenter och sitt jämförelseindex. Under 2012 avkastade Fredrik Myréns fond 23,3 procent, mot index som gick upp med 16,8 procent.

–?Vi på Robur har åtta förvaltare på Citywires senaste ranglista. I en miljö med duktiga kollegor blir man stimulerad till att alltid ”vara på tå” och utvecklas. Det är verkligen roligt att bli uppmärksammad; jag känner mig riktigt stolt, säger Fredrik Myrén.

Vad ligger bakom den goda utvecklingen?
–?En välstrukturerad investeringsprocess. Den går ut på att vi inte ska följa index utan vända på varenda sten samt att noggrant utvärdera varje köp- och säljbeslut för att försöka maximera andelen goda investeringar.

Den enda placeringen ovanför Fredrik Myréns andraplats togs av en förvaltarduo med säte utanför Sverige. Bästa förvaltare inom premiepensionssystemet 2012 är Alice Gaskell och Andreas Zöllinger, som tillsammans förvaltar Luxemburgbaserade BGF Euro-Markets. Gaskell och Zöllinger är ensamma i sin kategori om att ha lyckats få sin fond att öka i värde de fem senaste åren trots en mycket skakig resa på de europeiska börserna under undersökningsperioden.

Sedan 2007/2008 har BGF Euro-Markets ökat i värde med 1,2 procent, medan medeltalet för fonder som placerar i euroländer är minus 19 procent. Fjolåret blev särskilt framgångsrikt för BGF -Euro-Markets med en uppgång på 25 procent, vilket var 10 procentenheter bättre än index.

Det är en glad Andreas Zöllinger som tar emot beskedet om utmärkelsen. På frågan om regionens utveckling framgent är han fortsatt positiv.

–?Vi är optimistiska om utsikterna för europeiska aktier i år. Regionen har gjort framsteg de senaste månaderna, och ECB stödjer utvecklingen fullt ut. Detta betyder att risken för att euro-området ska brytas upp är borta. Nu är värderingen på den europeiska aktiemarknaden mycket attraktiv i ett historiskt perspektiv och även mot andra aktiemarknader. Risker kvarstår, men i Europa går det åt rätt håll, säger Andreas Zöllinger.

På delad tredjeplats i Aktiespararens och Citywires undersökning kommer Markus Larsson, Fondita, och Didner & Gerges förvaltare Gustaf Setterblad och Adam Nyström.

Aktiespararens samarbetspartner i undersökningen, det brittiska analysföretaget Citywire, är ett fondvärderingsinstitut som analyserar förvaltare genom att se till varje förvaltares samtliga fonder – alltså även de som kan ha lagts ned de tre senaste åren.

Företaget undersöker förvaltarnas avkastning inom olika kategorier med hänsyn tagen till deras risktagande över en rullande treårsperiod i förhållande till index. Aktiespararen anser att metoden ökar sannolikheten för att man ska kunna vaska fram förvaltare som fortsätter att prestera bra över tiden.

I undersökningen har Aktiespararen begränsat utmärkelsen till aktiefonder inom premiepensionssystemet, eftersom detta sparande berör så många – hela 6,4 miljoner svenskar. Men stor vikt har lagts även på hur förvaltarna har lyckats med fonder utanför premiepensionen.

Till skillnad från andra undersökningar har Aktiespararen också valt att kora premiepensionssystemets underpresterare. Det finns i dag en mängd fonder som inte förtjänar att finnas på svenska fondtorg, som svämmar över av alla alternativ.

Inte sällan rör det sig om fonder med stora marknadsföringsbudgetar och förvaltare som är tränade till att synas och höras i medier och som felaktigt kan uppfattas vara branschens ”stjärnor”.

Problemet i dag är inte att det finns för få bra fonder utan alltför många dåliga.

Författare Amanda Broomé

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.