Du är här

2017-03-03

”Fem skäl att rädda premiepensionen”

Nu tar Joacim Olsson, Aktiespararnas vd, och Philip Scholtzé, Unga Aktiesparares vd, ställning mot statsminister Stefan Löfvens (S) pensionsutspel. I en debattartikel i SvD lyfter de samtidigt fram fem skäl att rädda premiepensionen.

 

Joacim Olsson och Philip Scholtzé varnar för att flera s-toppar tycks se en skrotning av premiepensionssystemet som ett fullt realistiskt alternativ, i en debattartikel i SvD Näringsliv.

LÄS ÄVEN: Aktiespararna och Unga Aktiesparare presenterar räddningsplan för PPM i SvD

I debattartikeln bekräftar Aktiespararnas och Unga Aktiesparares företrädare problemen med oseriösa aktörer inom PPM-systemet. Men Olsson och Scholtzé anser att det är fel att riva upp hela systemet på grund av att ansvariga myndigheter misskött sina tillsynsuppdrag.

"Räddningen ligger inte i att avskaffa systemet"

”Räddningen för framtidens pensionärer ligger inte i att avskaffa systemet med premiepension”, skriver de och tillägger:

"Mer rimligt är att stärka tillsynen, öppna upp för direkt ägande i aktier och att utöka den andel av pensionsmedlen som avsätts till denna så framgångsrika del av vårt pensionssystem”.

Flera skäl att rädda PPM

Företrädarna för Aktieägarna och Unga Aktiesparare och pekar också på en rad skäl till att rädda premiepensionssystemet.

•  Det är den del av pengarna hos Pensionsmyndigheten som verkligen är spararnas pengar, till skillnad från inkomstpensionen där vi i praktiken betalar in pengar som går till dagens pensionärer.

• Premiepensionen varit en ekonomisk framgångssaga för det stora flertalet löntagare. Enligt AMF har 99 procent haft en bättre tillväxt på sin premiepension än på inkomstpensionen.

• Att man kan överlåta premiepensionen till sin partner innebär att den långsiktiga effekten av löneskillnader inte behöver resultera i motsvarande stora skillnad på äldre dagar.

• Rätten att själv välja fonder och placeringsinriktning är inte bara en risk utan även en möjlighet.

• För den yngre generationen kommer premiepensionen att stå för en större del av den slutliga pensionen.  Värdeutvecklingen historiskt sett talar för ett bättre slutresultat än om den ersätts av inkomstpensionen.

LÄS ÄVEN: Aktiespararna kritiserar Löfvens pensionsutspel

Statsministern öppen för att skrota systemet

I onsdags förklarade statsminister Stefan Löfven (S) att Socialdemokraterna ska titta på hur PPM-systemet kan göras om. Om ingen överenskommelse med de borgerliga partierna kan göras är statsministern öppen för att skrota premiepensionssystemet, rapporterade SvD Näringsliv och hänvisade till TT.

Joacim Olsson medverkade i Ekonomiekot i Sveriges Radio samma dag med anledning av Löfvens utspel och efterlyste bland annat möjlighet till direkt ägande inom ramen för premiepensionssystemet.

David Flatbacke-Karlsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.