Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2011-04-28

Kon-Tiki drog upp högrisk

Aktiespararen gör månatligen en uppdatering och uppföljning av sina premiepensionsportföljer. De har, till skillnad från Fondportföljen, en statisk struktur, vilket innebär att risken behålls på ungefär samma nivå för varje portfölj, oavsett marknadsläge. Däremot försöker vi hitta de bästa fonderna inom respektive riskprofil.

Numret inom parentes är Pensionsmyndighetens fondnummer. Mätningen är gjord per 2011-04-08.

Lågriskportföljen gick upp med 1,7 procent den senaste månaden. Bäst utveckling hade Aktie-Ansvar Europa med en avkastning på 2,7 procent, vilket gav ett positivt bidrag till portföljens totalavkastning med 0,7 procentenheter.

Medelriskportföljen var månadens näst bästa portfölj. Bästa fond i portföljen under månaden var Baring Global Emerging Markets som klättrade med 5,6 procent och bidrog med 1,1 procentenheter till totalavkastningen. Även Lannebo Småbolag levererade ett gott resultat.

Månadens bästa portfölj var högriskportföljen, i vilken Gustavia-Davegårdh Balkan gick bäst. Mest positivt bidrag till totalavkastningen kom dock från Skagen Kon-Tiki som bidrog med 1,3 procentenheter till totalavkastningen.

PP-NOTISER

Massbyten stoppar Storebrand Norge
Storebrand tar bort en av sina fonder ur premiepensionssystemet på grund av stora in- och utflöden. Nu hotar den norska finansjätten att ta bort fler fonder från systemet, enligt Privata Affärer. Precis som många andra fondbolag har Storebrand märkt av stora in- och utflöden till sina fonder i PP-systemet, vilket beror på att PP-förvaltare genomför massbyten för sina kunders räkning.

Droppen som fick bägaren att rinna över för Storebrand var ett inflöde på 160 miljoner kronor i bolagets Norgefond i början av januari. Tre veckor senare togs pengarna ut igen.

Swedbank stänger pensionsportfölj
Swedbank stänger nu sin premiepensionsportfölj Momentum för nyteckning. Orsaken är att de fonder som Swedbank väljer att ta med i portföljen kan få problem med stora kapitalflöden, skriver Privata Affärer. Fondportföljen Momentum ingår i Swedbanks förvaltningstjänster för premiepensionssparande. Kunderna låter Swedbank välja fonder och genomföra byten på kontot med hjälp av personlig kod.

Momentum innehåller de premiepensionsfonder som haft den starkaste tillväxten under de två senaste månaderna. De fonder som Swedbank väljer ut eller tar bort får därför stora in- och utflöden av kapital. Vissa fondbolag får, som bekant, problem med dessa in- och utflöden.

Enighet om stopp för massbyten
Pensionsarbetsgruppen sätter stopp för massbyten i premiepensionssystemet. Beslutet fattades av en enig grupp, och därmed tillmötesgår den krav från Pensionsmyndigheten, skriver DI.se. Nu blir det stopp för massbytena, men rådgivning och individuell förvaltning blir fortfarande tillåtet.

Hur lång tid det tar innan beslutet träder i kraft är emellertid svårt att säga. Just nu tittar jurister över förslaget, för att avgöra om ny lagstiftning behövs. I sådana fall går ärendet till Riksdagen. Annars kan regeringen helt enkelt ge Pensionsmyndigheten i uppdrag att genomföra en förändring.

 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.