Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2010-10-07

Ny sajt ger råd om ETF

I takt med att utbudet av börshandlade fonder, eller ETF:er, ökar globalt och i Sverige ökar behovet av lättillgänglig och pålitlig information om dessa fonder. En ny webbplats som tar upp olika delar om börshandlade fonder har nu gjort sitt intåg i Sverige.

Utbudet av ETF:er, eller börshandlade fonder, ökar även i Sverige. Allt fler börsnoteras från främst globala leverantörer. De senaste börshandlade fonderna som dykt upp i listorna på börsskärmarna är ett antal från den schweiziska storbanken UBS, som nyligen noterades på Nasdaq-OMX Stockholm.

Det stora utbudet av nya ETF:er, plus alla de befintliga, gör att det för privatpersoner blir allt svårare att hitta relevant information om de olika fonderna – men även för de professionella aktörerna.

Att börshandlade fonder är här för att stanna tvivlar ingen på längre. För närvarande finns enligt Datastream runt 6 000 olika ETF:er noterade på världens börser. I ett sådant läge är det viktigt att man med relativ lätthet kan hitta information om världens olika ETF:er.

Den tillgänglighet som bland annat nätmäklarna har skapat för handel på världens börser har gjort att numera även privatpersoner kan handla med ETF:er – precis som de större institutionerna över hela jordklotet. Tidningen Aktiespararen har tidigare skrivit om sajten www.etfsverige.se, som var först i Sverige med nyttig information om ETF:er.

Nu finns också en ny kanal och källa till information om ETF:er på Internet. Den nya sajten, som har ett något annorlunda upplägg och inriktning, heter www.etfonder.se och har lanserats av företaget SIP Nordic, en fondkommissionsfirma som genom ett exklusivt samarbete med The Royal Bank of Scotland (RBS) utvecklar finansiella modeller och instrument för investeringar på den svenska marknaden.

Den som jobbar med börshandlade produkter på SIP Nordic och är initiativtagare och ansvarig för www.etfonder.se heter Viktor Östebo. Viktor är för övrigt den som skapade webbplatsen www.derivatinfo.com, som behandlar derivata instrument och material relaterade till derivata instrument. Denna webbplats ägs numera av Nordnet.

Etfonder.se består av ett antal olika sektioner, och man söker och navigerar lätt igenom de olika sidorna. Webbplatsen fokuserar på de ETF:er som handlas på svenska, övriga nordiska, tyska och amerikanska börser.

Där kan man bland annat söka produkter efter kategori, hitta utbildningsmateriel, ta del av råd från personer med kompetens och erfarenhet inom området och anmäla sig till ett nyhetsbrev för att få information om det senaste inom börshandlade fonder.

På startsidan kan man direkt, via en sökfunktion, söka på valfria ord och fraser om man vill hitta någon speciell ETF. Dessutom finns en lista som visar de olika ETF:erna uppdelade efter olika kategorier.

I dag finns kategorierna branscher (72), länder och regioner (175), räntor (41), råvaror (116), tema & strategi (7) samt valutor (5). Talet inom parentes visar antalet börshandlade produkter inom respektive kategori. De olika kategorierna och underkategorier till respektive kategori framgår av nedanstående tabell.

Som du kan se, och som framgår av tabellen nere till höger, kan du med ETF:er i princip investera i alla typer av tillgångsslag uppdelade i olika typer av marknader, branscher, räntor, valutor och olika strategier. Och med denna webbplats kan du betydligt enklare hitta dem och se på vilka marknader de handlas.

Längst ned på startsidan hittar du olika typer av externa analyser om olika marknader eller instrument. Analyserna har till övervägande del karaktären av teknisk analys, men enligt Viktor Östebo är de inte begränsade till enbart teknisk analys, utan även andra typer av nyttig och relevant analys kan förekomma.

Under fliken Sök produkter kan man sortera ETF:erna efter samtliga underkategorier, handelsplats, om den är valutasäkrad eller inte samt sortering på typ, exempelvis om det är en fond med hävstång och i så fall hur många gånger underliggande index fonden utvecklas, eller utan hävstång. Jag gillar den här sökfunktionen särskilt, eftersom du med några snabba klick kan få fram det du är ute efter.

I resultatlistan, efter genomförd sökning, dyker namnen upp på relevanta ETF:er, börskoden för respektive instrument, vilket bolag som står bakom ETF:en, vilken valuta den handlas i, vilken börs den är noterad på, förvaltningsavgiften samt typ av produkt.

När du sedan fått fram en lista på de ETF:er du sökt kan du klicka på dem och få fram ytterligare beskrivning om var och en. Genom att klicka på knappen Mer info öppnas sedan en ny sida om produkten hos det bolag som gett ut ETF:en.

På samma sida kan du dessutom hitta en ruta som heter Populära produkter, som visar vilka ETF:er folk har sökt flest gånger och klickat på via webbplatsen.

Under fliken Utbildning hittar du grundläggande information om hur ETF:er fungerar, för- och nackdelar med att investera i dem och vad du behöver veta och göra för att komma i gång med dem och att i praktiken kunna handla och investera i dem.

Nästa flik, Artiklar, innehåller artiklar om börshandlade fonder och de olika typer av investeringar som kan göras via ETF:er. Dessa artiklar är skrivna av externa experter eller redaktionen för www.etfonder.se. Dessutom är artiklarna uppbyggda som blogg, där du som läsare kan gå in och kommentera dem. Läsarna kan också på så sätt utbyta idéer med varandra om de olika ämnen som artiklarna behandlar.

Experterna är ytterligare en del av webbplatsen, där man kan läsa texter skrivna av de olika aktörerna i branschen och ta del av deras idéer och kompetens.

Sammantaget är webbplatsen bra och intressant, och med tanke på att den nyligen lanserats är innehållet nyttigt och tillgodoser många behov i jakten på information om börshandlade fonder. Dessutom tror jag att med tiden, och i takt med att innehållet uppdateras och kompletteras, kan man ha ännu större nytta av den.

I utlandet, främst i USA, har man kommit en bra bit på vägen med olika informationskällor om ETF:er. Jag tror att det bara är en tidsfråga innan vi får se samma företeelse i Sverige: att fler informationskanaler dyker upp.

Källa: www.etfonder.se.

 

Författare Reza Rouzbehani

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.