Du är här

2017-05-04

Bra momentum i favoriten

Här kan du läsa den senaste uppdateringen av Korta Portföljen.

 

Allmän reflektion

Stockholmsbörsen är fortsatt stark och rapportsäsongen har bjudit på glada miner. Verkstadsbolagen har presenterat solida kvartalsrapporter och det ser överlag bra ut på marknaden. Värderingarna är dock fortsatt höga och det gäller att de positiva tendenserna i vinsterna håller i sig.

Under dagen har vi medverkat på ett Brexit-seminarium här i Stockholm som ni kan läsa mer om här.

Andra omgången av franska valet avgörs dessutom på söndag. Även om det mesta tyder på att bankiren Emmanuel Macron tar hem segern i valet, kan Marine Le Pen överraska och därmed skaka till börsen på måndag.  Den som lever får se.

I övrigt kan vi konstatera att ädelmetallerna guld/silver fått en rejäl släng av den sura sleven den sista tiden. I tidigare inlägg har vi varit inne på den omfattande prismanipulationen av silver (och guld), där banker som t.ex. J. P Morgan har en stor (naken) blankningsposition.

Silverpriset har nu gått ned 13 dagar i rad i avsaknad av väsentliga nyheter, vilket säger en hel del. Denna ”smackdown” äger dessutom rum när likviditeten på marknaden är som lägst, något som enbart görs i syfte att pressa ned priset. Eller vad sägs om denna graf? 

 

Nedgången i ”säkra hamnar” som guld och silver förefaller även märklig mot bakgrund av den geopolitiska situationen i världen. Spänningarna ökar nästan varje dag som går i Nordkorea och Donald Trump är helt oförutsägbar i sitt agerande – vilket också bombningarna i Syrien och Afghanistan illustrerar.

Situationen är onekligen tröttsam och intellektuellt frustrerande, men vi inväntar resultatet i franska valet innan vi på allvar omprövar positionerna i guld, silver och Semafo.

I den positiva vågskålen har flera andra innehav presterat mycket starkt. ICA Gruppen har återhämtat i princip hela utdelningen som avskildes för några veckor sedan. Samma sak gäller i Hartmann.

Värdehanteringsbolaget Loomis har även varit osedvanligt pigg på börsen och aktien har presterat fantastiskt de senaste veckorna,. Bolaget levererade även en solid kvartalsrapport där vd Patrik Andersson konstaterar följande;

”Vi har haft en stark inledning på året och för det första kvartalet 2017 visar vi fortsatt tillväxt och förbättrad rörelsemarginal inom de flesta av våra marknader. I USA fortsatte den organiska tillväxten att vara god och vi flyttade fram våra positioner inom både värdetransport- och kontanthanteringsverksamheten”

Vi drar därför upp riktkursen några kronor för Loomis-aktien. När vi analyserade och köprekommenderade aktien för ett drygt år sedan stod kursen i omkring 200 kr mot dagens kurs på 335 kr (+67,5%). 

Veckans..

 

Ett nytt nummer av Aktiespararen är ute. Vi är mycket nöjda med det här numret och vi hoppas att ni läsare finner innehållet intressant, givande och lärorikt. 

Nu över till förändringarna i portföljen.. 

Axfood

  • Vi väljer att ta in dagligvarubolaget Axfood i portföljen
  • Aktien analyserades i nummer 4 2017 av tidningen Aktiespararen
  • Axfood är tvåa på den svenska dagligvarumarknaden med 21 % marknadsandel (ICA etta med 48 %)
  • Vi attraheras av den stabila basaffären
  • Utdelning är hög och uthållig tack vare koncernens starka kassaflöde
  • Försäljningen av livsmedel på nätet väntas växa med 30 procent i år till drygt 7 miljarder kronor motsvarande en andel på 3 procent. För kläder och skor är näthandelns andel redan uppe i 14 procent. Att Axfood köpt mat.se anser vi därför positivt, den höga prislappen till trots
  • Dagligvaruaktier som Axfood och ICA lockar främst investerare som söker trygghet. Värderingen av vinsterna är hög men ska så vara givet nollräntor på långa statsobligationer
  • Består ränteläget kommer dessa aktier att successivt stiga. Stiger räntorna på grund av högre inflation kommer också Axfoods omsättning och vinster att öka snabbare
  • Relativvärdering gentemot ICA: Axfood handlas till p/e 19 och bjuder på en direktavkastning på 4,5 %. ICA värderas till p/e 17 och direktavkastningen är 3,6 procent

 

 

 

Portföljen i sin helhet:

 

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare. 

Kan du inte få nog av aktier och aktietips? Gå med i Aktiespararna redan i dag genom att klicka här.

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.