Du är här

2017-03-16

Röken lägger sig i portföljen

Här kan du se förändringarna i Aktiespararens kortsiktiga portfölj för vecka 11.

Allmän reflektion

Igår kom den förväntade räntehöjningen från den amerikanska centralbanken, Federal Reserve. Målet för styrräntan, Fed Funds rate, ligger nu i intervallet 0,75-1,00 procent. Förväntningarna är att centralbanken ska höja räntan ytterligare två gånger under 2017.

Vi har nu fått erfara tre räntehöjningar på cirka 10 år. Känslan av att ”Fed höjer räntan hela tiden” är därför helt verklighetsfrånvänd. Fed höjde dock räntan både i december 2016 och nu i mars, vilket innebär en ökad frekvens. Utifrån ett historiskt perspektiv är dock räntan exceptionellt låg.

Som ni redan vet är det mer snack än verkstad på centralbanksföreträdare. Ungefär som pojken som ropade efter vargen, höjer de rösten och säger ”räntehöjningar kommer, räntehöjningar kommer!”.

Tidpunkten när höjningarna ska komma är emellertid högst osäker. Enligt vår mening är Fed experter på ”muntliga” räntehöjningar, men när det väl kommer till kritan väljer man att låta bli med sina höjningar.

Det är också uppenbart att den amerikanska centralbanken ligger ”efter kurvan”, vilket i praktiken innebär att man reaktivt följer utvecklingen för långräntorna på obligationsmarknaden. Sedan det amerikanska presidentvalet i november har obligationsräntorna stigit, om än från låga extremt låga nivåer. De stigande obligationsräntorna har därmed fått Fed att flytta foten från gaspedalen.

Vi ska även komma ihåg att realräntan, det vill säga räntan subtraherat med inflationstakten, fortfarande är kraftigt negativ. En negativ realränta innebär att alla sparare straffas till förmån för alla låntagare.

Realräntan har även stor betydelse för den långsiktiga utvecklingen av guldpriset. Med negativa realräntor är situationen fortsatt gynnsam för guld- och silverpriset (när inte prismanipulationen tar över, som vi beskrev i förra veckans uppdatering av Korta portföljen).

Om ni vill läsa mer om gårdagens räntebesked, kan ni med fördel läsa vår kommentar från direkt efter räntebeskedet ”Fed höjer räntan – avmattning i sikte?”. I artikeln lyfter vi fram att räntan höjs i ett läge där den ekonomiska aktiviteten bromsar in.

Igår publicerade Atlanta Fed, en av regionbankerna i Federal Reserve System, sin tillväxtprognos ”GDP NOW” för det första kvartalet 2017 beräknad i årstakt. Nu förväntar sig Atlanta Fed en real BNP-tillväxt på enbart 0,9 procent för amerikansk ekonomi – det är långt under det historiska genomsnittet och pilarna pekar nedåt. Ska Fed fortsätta höja i en ekonomi som går mot avmattning?

Vi får se..

Efter räntebeskedet har guldpriset vänt uppåt förhållandevis kraftfullt. Den klassiska, men felaktiga, ”stigande räntor är negativt för guld”-devisen har därmed kommit på skam. Igen. Kom ihåg att guldpriset påverkas av den reala räntans utveckling, inte den nominella räntenivån. Realräntan är som tidigare nämnt fortfarande negativ.

Guldbolaget Semafo, som finns i portföljen, har därmed återhämtat en viss mark. Men bolaget – liksom sektorn i stort – har dock fått rejält med stryk de senaste veckorna efter den omfattande prismanipulationen i en nedåtgående riktning som vi såg för två veckor sedan.

Med facit i hand förefaller denna ”prisdumpning” som förståelig utifrån manipulatörernas synvinkel, givet att guld och silver var på väg att bryta igenom tekniskt viktiga motståndsnivåer i form av längre 200-veckors glidande medelvärde. För guld är denna tekniska nivå omkring 1260$ och för silver är denna nivå runt 18.60$. Kartellen behövde med andra ord slå ned priset för att undvika en prisexplosion på pappersmarknaden. 

Vi vänder blickarna mot den europeiska scenen och det val som avgjordes i Holland i natt.

Den sittande premiärministern Mark Ruttes och hans parti VVD tog hem valsegern i Nederländerna i natt medan högerpopulistiska Frihetspartiet med ledaren Geert Wilders tvingade erkänna sig besegrade.

Ett utfall som kan tänkas få den politiska risken att minska en aning i euroområdet. Hade Frihetspartiet blivit största parti hade det nog tagits som en ledande indikator för det franska valet med en ökad sannolikhet för att Le Pen skulle kunna skrälla.

Något som på förhand talade emot en seger för Wilders var att holländsk ekonomi boomar just nu med låg arbetslöshet, stigande bostadspriser och låga räntor tack vare den ultralätta penningpolitik som bedrivits av ECB senaste åren. Holland är en väldigt internationellt förankrad ekonomi och borde därför inte önska någon avskärmning från övriga världen.

Med andra ord, holländarna ”mår bra” och borde vara nöjda med EU/EMU-samarbetet. Nattens valresultat får ses som ett kvitto på det.

Hennes & Mauritz

Vidare konstaterar vi att det nyligen sålda innehavet, H&M, har det fortsatt tufft. Försäljningssiffror presenterades igår och var klart sämre än väntat, varpå aktien föll 5 %. 

Senaste året har många pekat på den historiskt stora skillnad som råder mellan värderingarna av H&M och den spanska konkurrenten Inditex på börsen. Är skillnaden fundamentalt motiverad?

Ja, ser vi till både försäljnings- och vinsttillväxt är skillnaden iögonfallande stor.

Inditex går klart bättre enligt flera betydelsefulla parametrar. 

Men visst börjar värderingarna se lite väl höga ut.

Att Inditex ska värderas till en så hög premie gentemot H&M på EV/Sales för både 2016 och 2017 års siffror är iögonfallande. Sett till p/e-talet är premien omkring 34 % på nästa års förväntade vinst.

Veckans..
 


Veckans bild kommer från tidskriften Wall Street Journal. Insiders fortsätter att nettosälja aktier i sina egna bolag. Historiskt har det varit en betydelsefull signal för stundande nedgångar. Frågan är om insiders vet någon som inte vi vet? Allt är kanske inte bara guld och gröna skogar på S&P500..

Nu över till portföljen

Scandinavian Tobacco Group (TICKER: STG)

 • Vi tar en position i cigarrbolaget Scandinavian Tobacco Group noterad på Köpenhamnsbörsen
 • Aktien analyserades i nummer 12, 2016 av tidningen Aktiespararen
 • Vi tilltalas av den stabila affärsmodellen och koncernens starka varumärkesportfölj
 • Bolaget kom med sin årsrapport för 2016 idag, som ni finner här
 • Rapporten kom in i linje med våra förväntningar
 • Under 2016 genererade STG ett mycket starkt fritt kassaflöde
 • Utdelningen höjdes med 10 procent till 5,5 danska kronor per aktie, motsvarande en direktavkastning på 4,5 procent
 • Koncernens finansiella ställning är mycket stark i jämförelse med andra tobaksrelaterade bolag. Det öppnar upp för kraftigt stigande utdelningar, vilket vi även poängterade i vår ursprungliga analys av bolaget
 • I årsrapporten kommunicerades att styrelsen i STG ser över möjligheter att överföra bolagets överskottslikviditet till aktieägarna i slutet av det tredje kvartalet 2017
 • Vi räknar med att beskedet om extrautdelning och/eller återköp av egna aktier kan bli kursdrivande under hösten
 • För innevarande år handlas aktien till ett p/e-talet på omkring 16x och en EV/EBIT-multipel om 14x. Värderingen är attraktiv för en ocyklisk rörelse av STGs kaliber
 • Vi bedömer att direktavkastningen kan bli över 8-9 procent de kommande åren när väl kapitalstrukturen har utvärderats. Vi räknar med andra ord med en betydande extrautdelning och/eller återköp av egna aktier
 • Under många år har systerbolaget Swedish Match, bjudit sina aktieägare på en lånefinansierad utdelningsfest. Enligt våra beräkningar står STG inför en liknande resa
 • Sammantaget anser vi att aktien passar utmärkt i vår, mer defensiva nordiska aktieportfölj

Efter transaktionen ser portföljen ut enligt nedan. 

 

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare. 

Kan du inte få nog av aktier och aktietips? Gå med i Aktiespararna redan i dag genom att klicka här. 

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.