Du är här

2017-02-24

Det ska kännas bra att köpa med magen

Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 2 2017.

Ibland är det mer spännande än vanligt att vara aktiesparare. Både riskerna och värderingarna är högre än på länge. Efter en riktigt stark börs är Pejlingpanelen lite mindre optimistisk än tidigare. Hälften av proffsen tror att börsen ökar mer än 3 procent de närmaste två månaderna, jämfört med en fjärdedel som räknar med nedgång.

Anders Haskel är försiktigt positiv (sidan 24) och konstaterar att även om aktuella p/e-tal visar att aktier handlas över det historiska snittet behöver det inte betyda att börsen är övervärderad – så länge prognoserna infrias.

Peter Malmqvist är däremot mer avvaktande – och varnar (sidan 26) för alltför stor tilltro till centralbankernas utfästelser om låga räntor, när inflationen börja att stiga. I Sverige, i januari, hamnade inflationstakten (KPI) i underkant av Riksbankens prognos på 1,7 procent, men visst börjar det röra på sig.

Reflektera gärna också över Malmqvists tillbakablick på kurslyften, trots de senaste årens smällar i Ukraina, Grekland, Storbritannien – och nu senast USA. Kanske ses politisk oro snarare som potential än risk – och hur sunt är det?

Mycket talar för att dramatiken fortsätter. Om ett par veckor är det val i Nederländerna, där utmanaren, Frihetspartiets Geert Wilders, utlovat en folkomröstning om EU-medlemskapet. I april startar det franska presidentvalet, där även Nationella frontens Marine Le Pen gjort EU-kritik till profilfråga. Det går inte heller att utesluta att det kan bli nyval i Italien, som Aron Sigblad pekar på i sin fondrapport (sidan 64) – eller handelskrig och nya EU-kriser. Dessutom ser Lancelotförvaltaren Per Hedberg på (sidan 66) en risk för att Kinas åtstramning skärps – och dämpar världskonjunkturen.

Men trots allt rabalder ligger det amerikanska volatilitetsindexet VIX, som även kallas för skräckindexet, på en låg nivå.

”När investerare som kollektiv hyser förtröstan brukar de få rätt”, skriver Dag Rolander i sin djupdykning (sidan 14) kring hur Donald Trump påverkar svenska sparare.

När det blev klart att Annika Falkengren, vars avtryck som SEB-chef tecknas av Hans-Olov Öberg (sidan 21), köpt in sig – för en hemlig summa – som del­ägare i den schweiziska privatbanken Lombard Odier beskrev hon känslan för DN:s Birgitta Forsberg.

”Man ska ha lite ont i magen”.

Det kanske är att ta i.

Men om man vill se sitt kapital växa, i stället för att naggas i kanten av inflation i kombination med i bästa fall låga sparräntor, gäller det att hitta en risknivå som man känner sig bekväm med.

Dag Rolanders råd om att tänka långsiktigt, välja bra aktier, sprida riskerna och säkerställa likviditet känns minst sagt relevanta med tanke på läget.

Jag önskar dig spännande och nyttig läsning!

Joel Holm

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.